Стипендии за журналисти

Програмата не се провежда всяка година.

Запишете се за нюзлетър, за да получите информация за следващото издание на програмата.

N

Български граждани

N

Практикуващи журналисти от Централна и Източна Европа

N

Стипендия за двуседмично обучение

N

Програмата е изцяло на английски

Критерии за подбор

Владеене на английски език на В2, минимум една година опит

Вижте още
  • Практикуващи журналисти с минимум една година професионален журналистически опит във всякакъв вид медии (печатни, електронни).
  • Право да кандидатстват имат журналисти от България, Албания, Косово, Молдова, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Словакия, Сърбия, Черна гора, Чехия и Унгария.
  • Кандидатите трябва да владеят английски език поне на ниво B2.
  • Кандидатите трябва да имат силна професионална подготовка в областта си и да го демонстрират със скорошни образци от работата си (на английски или български език).
  • При равни други условия, предпочитание се дава на журналисти, които се фокусират върху научни репортажи, обществено здраве, икономика и други области с голямо количество научни данни.
  • За да могат да участват в обучението, кандидатите трябва да имат завършен ваксинационен курс преди датата на заминаване.
i

Стипендията включва

Медицинска застраховка, разходи по издаване на виза, самолетен билет

Вижте още

Медицинска застраховка, разходи по издаване на виза, полети до/от САЩ и местни пътувания в САЩ, настаняване и изхранване по време на престоя в САЩ. Участниците са длъжни да покрият местни транспортни/хотелски разходи в собствените им страни, ако това е необходимо, и да предвидят средства за разходи от лично естество.

Подбор на кандидати

Оценката се извършва от водещи специалисти в съответните области.

Вижте още
  • Кандидатурите се преглеждат за съответствие с изискванията на конкурса и наличие на всички необходими документи.
  • Оценката на проекта се извършва от водещи български и американски специалисти в съответната област.
  • Одобрените от рецензентите кандидати получават покана за интервю с двунационалната селекционна комисия.
    Интервютата с допуснатите до втори тур кандидати се провеждат през първата половина на юни, като всеки от тях се уведомява за датата и времето на интервюто. Датите на интервютата са фиксирани и няма възможност за допълнителни дати.

Бъдещите участници в програма „Фулбрайт“ трябва да са осведомени, че здравната обстановка, наличието на консулски услуги и международни рейсове, както и институционалните оперативни решения на САЩ, могат да окажат влияние върху възможността за пътуване до САЩ и участие в програмата.

Цели на обучението

Отразяване на истории по етичен и основан на факти начин

Вижте още
  • да запознае участниците с обхвата на разяснителната журналистика в САЩ, предлагайки методи и стратегии за отразяване на такива истории по етичен и основан на факти начин;
  • да запознае участниците и да им предостави форум за обсъждане на начините за противодействие на дезинформацията, прекаленото опростяване и етичните проблеми около сложни теми (като например проблеми на общественото здраве, климатични промени, икономика, законодателство, изборно гласуване и т.н.);
  • да запознае участниците с най-добрите практики в САЩ и да им даде шанса да работят с техни колеги от различни американски институции, за да усъвършенстват уменията си да развиват качествена журналистика, основана на доказателства;
  • участниците да получат релевантна информация от различни гледни точки за това как потребителите усвояват и тълкуват сложни теми;
  • участниците да имат възможност да експериментират с различни начини за представяне на основни познания, критично важни за разбиране на темата;
  • участниците да обсъдят текущите предизвикателства в медийната сфера и да се запознаят с най-новите развития в областта чрез срещи с признати журналисти и представители на медийни компании

Двуседмично обучение в САЩ за практикуващи журналисти

Българо-американската комисия за образователен обмен съвместно с Фулбрайтовите комисии в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия има удоволствието да покани практикуващи журналисти да кандидатстват за двуседмично обучение в САЩ, насочено към изграждане на умения и придобиване на знания за отразяване на сложни теми.

Важно

Лица с двойно гражданство (българско и американско) и притежатели на работна виза/зелена карта не могат да кандидатстват по програмата. Предимство имат кандидати които не са били стипендианти по програма „Фулбрайт“ и не са имали дълготраен престой в САЩ.

Защо да кандидатствате

N

Получавате финансиране за обучението си

N

Образователен и културен обмен

N

Създаване на контакти с топ експерти във вашата област

N

Възможност за успешен старт или издигане в кариерата

N

Практически семинар с изпълнителния редактор на Herald Community Newspapers

Други стипендии 

\

Учени и изследователи

Всяка година се отпускат по 5 стипендии. Документи се подават до м. декември.

\

Аспиранти

За млади изследователи в напреднал етап на редовна или задочна докторантура.

\

Представители на НПО

Стипендия (3-5 месеца) за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество.

\

Професионалисти

Стипендии се отпускат на професионалисти от цял свят, заемащи ръководни или експертни длъжности.

\

Стипендия за учени-математици

Стипендията е насочена към учени в областта на математиката, които са получили докторска степен преди не повече от 10 години.

Програмата на посещението се очаква да включи:

  • Пътуване до няколко места в и около градовете Вашингтон и Ню Йорк;
  • Професионални адаптирани за участниците семинари, проведени от Poynter Institute for Media Studies;
  • Срещи и дискусии с опитни журналисти и представители на медиите, които имат опит и портфолио, отговарящи на темата на обучението;
  • Посещения на медийни организации;
  • Практически семинар за често срещани проблеми при научните репортажи с изпълнителният редактор на медийната група Herald Community Newspapers и преподавател по журналистика в университета Хофстра;
  • Акценти*, които се очаква да бъдат включени: посещения и дискусии с практици и представители на ProPublica, PBS-Public Broadcasting Service, Vox, Washington Post, International Center for Foreign Journalists, Solutions Journalism Network, Poynter Institute for Media Studies, New York University’s Carter School of Journalism.

* Моля, обърнете внимание че не можем да гарантираме срещи с лицата, изрично посочени тук. Ще бъдат положени всички усилия за осигуряване на посочените срещи, но в някои случаи могат да бъдат уговорени подходящи алтернативи. Окончателната програма ще бъде съобразена със специфичните нужди на избраната група.

Програмата се предлага безплатно

Като разходите, покрити от организаторите, са следните:

- Медицинска застраховка
- Разходи по издаване на виза
- Полети до/от САЩ
- Местни пътувания в САЩ
- Настаняване и изхранване по време на престоя в САЩ
Участниците са длъжни да покрият местни транспортни/хотелски разходи в собствените им страни, ако това е необходимо, и да предвидят средства за разходи от лично естество.

Допълнителна информация:

  • Обучителното посещение се организира в партньорство с World Learning Inc. и се спонсорира от Държавния департамент на САЩ.
  • Програмата се осъществява изцяло на английски език, превод няма да бъде осигурен.
  • Подбраните кандидати ще пътуват до САЩ с виза за краткосрочно пребиваване тип J-1, която е обект на специфични изисквания и ограничения. За повече информация вижте.
  • Всички участници трябва да имат завършен ваксинационен курс преди да пътуват до Съединените Щати. Ваксините, разрешени от FDA, включени в списъка за одобрена употреба от Световната здравна организация (СЗО) и отговарят на критериите за пътуване до САЩ са: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen (Johnson & Johnson), AstraZeneca, включително Covishield, Sinopharm, Sinovac. Моля имайте предвид, че изискванията, които се отнасят до условията и реда на пътуване по време на пандемията, подлежат на промяна. Можете да проверите официалния уебсайт на CDC  за последните новини относно свързаните с Covid-19 изисквания за пътуване до САЩ.

 

Рада Кънева

Рада Кънева

Програмен координатор

Skip to content