Новини и събития

Връчване на стипендии „Фулбрайт – Благодарност към Скандинавия”

 

На 26 януари, по време на отбелязването на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, в Министерство на външните работи на България, посланикът на САЩ, г-н Ерик Рубин, обяви официално носителите на стипендии „Фулбрайт – Благодарност към Скандинавия” за 2018-19 г. Това са Елица Коева, която ще специализира градоустройствен дизайн в докторантска програма и съдия Стоян Мадин, който ще се обучава в магистърска програма по право с фокус върху човешките права.

Стипендиантите са избрани сред номинираните за Фулбрайтови стипендии след написването на допълнително есе на тема, свързана с историята на еврейската общност в България. Темите за есето бяха определени на базата на две лекции за историческото взаимодействие между българи и евреи на територията на България и организирани от Организацията на евреите в България „Шалом” и Министерството на външните работи. В селекционната комисия взеха участие представители на „Шалом”, МнВР, Институт „Благодарност към Скандинавия” и Изпълнителният директор на Комисия  „Фулбрайт”.

Стипендия „Благодарност към Скандинавия” се предоставя от Американския еврейски комитет (Ню Йорк) на български студенти за обучение в престижни американски университети всяка година, в продължение на последните 11 години, и изразява благодарността към българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Поздравления на наградените кандидати и специални благодарности на всички наши партньори в тази прекрасна програма!

 

 

0