Новини и събития

Заключителна среща на американските Фулбрайтови стипендианти

Заключителният семинар, който Комисия “Фулбрайт” организира всяка година за да отчете работата и постиженията на американските Фулбрайтови стипендианти, се състоя на 10 и 11 юни 2016 г. в град Бургас. В семинара участваха както учени, изследователи и помощник-учители по английски език от САЩ, така и представители на българските училища, в които тази година работиха американските помощник-учители. Специално участие в събитието все Наталия Митева, директор на програма “Образование и библиотеки” на Фондация Америка за България. Тя представи програмите, инициирани и финансирани от Фондацията, и възможностите за развитие, които те дават на директори, учители и ученици.  С отделна презентация се включиха Ана Фуселие, управляващ директор, и Кристин Пардю, директор комуникации на фондация “БЕСТ” (Български турнири по реч и дебати на английски език). Те разказаха за създаването и бурното развитие на Фондацията, която от 2012 година насам предоставя на българските гимназисти възможност да развият не само уменията си за публична реч и водене на дебати на английски език, а им помага да развият критично мислене, да проявяват креативност, да придобият увереност и лидерски умения.

В рамките на заключителния семинар американските Фулбрайтови стипендианти споделиха с колегите си, с представители на Българо-американската комисия за образователен обмен, с учители-ментори и с директори на училища-партньори информация за опита, който са натрупали в България; за работата, която са свършили, предизвикателствата, с които са се справили, и успехите, които са постигнали. Програмата включваше и две отделни сесии, модерирани от изпълнителния директор на Българо-американската комисия за образователен обмен Анджела Родел и програмните координатори Илиана Димитрова и Рада Кънева – една за американските стипендианти, и една за представителите на българските училища, които работят с помощник-учители по английски език. В тях се дискутираха различни проблеми, възникнали през годината, коментираха са добри практики, и се разгледаха предложения за подобряване и развитие на различните програми. В знак на признателност за съдействието и подкрепата оказана през годината, на българските училища и на учителите ментори бяха раздадени грамоти и сертификати. Колегите от фондация “КОРПлюС” също предоставиха сертификати, с които изразиха благодарността си към помощник-учителите по програма “Фулбрайт”, които участваха доброволно в състезанията по правопис и творческо писане на английски език, организирани от фондацията.

Заключителният семинар завърши с вечеря в Пивоварната – първият ресторант в Бургас, който предлага домашна жива бира. Всички участници се поздравиха за успешното завършване на годината, и отпразнуваха знаменателните събития и новите дългосрочни приятелства, създадени през отминалите месеци,потвърждавайки валидността и потенциала на Фулбрайтовата идея за изграждане на взаимно разбирателство чрез обмен на знания и културни ценности.

0