Новини и събития

Обучение по програмата Opportunity Funds-Bulgaria

Завърши първият модул от обучението по Програмата Opportunity Funds-Bulgaria за учебната 2017-18 година. Програмата се финансира изцяло от Правителството на САЩ /Бюрото за образователни и културни дейности към Държавния департамент/ и Американското посолство в София и осигурява 10 стипендии в размер до $5,000 всяка за подготовка на талантливи български ученици от 11 клас за кандидатстване в акредитирани американски университети и отпътуване в САЩ.

В България програмата Opportunity Funds се провежда от февруари 2016 година от Консултантския център при Комисия „Фулбрайт” и резултатите от приемите на първата група участници са впечатляващи. Десет американски висши училища предложиха на шест от дванадесетте участници в програмата през учебната 2016-17 година прием с институционално финансиране на обща стойност $ 530 334: Northwestern University, IL; Amherst College, MA; MIT, MA; University of Miami, FL; Franklin & Marshall College, PA; University of Denver, CO; Dickinson College, PA; NYU Abu Dhabi, UAE; Yale-NUS College in Singapore и Minerva Schools at KGI, CA. Новоприетите студенти ще изучават психология, икономика, инженерство, природни науки и биология.

И тази година, Комисия Фулбрайт, в тясно сътрудничество с 33-ма американски помощник-учители по английски език, които преподават в различни градове в България, успя да привлече голям брой  отлични кандидати за програмата Opportunity Funds, което доведе до избора на десет изключително талантливи ученици от цялата страна. Обучението им за кандидатстване в акредитирани колежи и университети в САЩ включва три модула: подготовка за американския езиков тест iBT TOEFL, подготовка за кандидат-студентския тест SAT  и писане на есе.

Програмата стартира с едноседмичен лагер от 9-15 април в Националния учебен и логистичен център на Българския червен кръст в село Лозен в близост до София с интензивен курс по iBT TOEFL. Изпълнителният директор на Комисия Фулбрайт, г-жа Анджела Родел, официално откри обучението и сподели с новите участници в програмата  своя опит от висшето си образование в САЩ. Трите курса, включени в учебната програма – iBT TOEFL четене и писане, iBT TOEFL слушане и говорене и проучване на американски университети, бяха водени от доц. Владимир Филипов от Софийски университет, София Клайнзасер, бивш американски помощник-учител по английски език и Снежана Тенева, консултант за висше образование в САЩ при Комисия Фулбрайт.  Лекциите и обучението бяха насочени към различни изпитни задачи и предложиха разнообразни стратегии за успешно представяне на тестовете и избор на университети, които осигуряват 100% институционално финансиране на чуждестранните студенти.

Ние вярваме, че и тазгодишните участници в програмата Opportunity Funds-Bulgaria ще се представят блестящо в процеса на кандидатстване за висше образование в САЩ и ще  получат приеми с нужната им финансова подкрепа.

Благодарим на Държавния департамент на САЩ и на Американското посолство в София за щедрите стипендии и подкрепата им за българските ученици.

0