Новини и събития

Отбелязване на 25-тата годишнина на Комисия Фулбрайт в САЩ

На 7 декември 2018 г. Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ празнува своята 25-годишнина още веднъж – този път в Българското посолство във Вашингтон, благодарение на любезната покана на Негово превъзходителство Тихомир Стойчев, Посланик на Република България в САЩ. Над 60 гости се присъединиха към празника, включително 30 американски фулбрайтови стипендианти от различни периоди на програмата, както и приятели и партньори на Комисията от Държавния департамент на САЩ, Института за международно образование, Фулбрайтовата асоциация и Фондация „Америка за България“. Негово превъзходителство посланик Стойчев откри събитието със сърдечно поздравление към Комисия Фулбрайт за нейната четвърт-вековна успешна дейност в областта на публичната дипломация, след което предостави думата на г-жа Сюзън Кристъл, заместник помощник държавен секретар по въпросите на професионалния и културен обмен. Г-жа Кристъл потвърди централното място на „Фулбрайт“ като основна програма за образователен и културен обмен за американското правителсво. Изпълнителният директор на Комисия Фулбрайт, г-жа Анджела Родел, накратко очерта пред гостите постиженията ни за изминалите 25 години и предложи виждането си за следващия четвърт век, като благодари всички партньори, които са подкрепяли програмата и са направили успеха й възможен. На вниманието на публиката беше представен и триминутен филм за историята на Фулбрайт-България, създаден за честването на годишнината през април в София, който тече в съпровод на прекрасна родопска народна песен изпълнена от нашата стипендиантка Кейт Конклин. Трима бивши и настоящи участници в програмата имаха възможността да представят своите впечастления за ролята на „Фулбрайт“ в живота им: Емили Пакстън, помощник-учител по английски език в Ловеч през 2016-2018 г., в момента студентка в Университет Джордж Вашингтон; двукратният стипендиант и преподавател по право Брайън Мърфи (1992-94 и 2018); и подполковник Георги Маринов, настоящ български стипендиант в категорията учени и изследователи.
Истинско украшение на вечерта беше соловото изпълнение на международно известната пианистка Павлина Доковска, Фулбрайтова стипендиантка, която пътува от Ню Йорк, където е преподавател във Факултета по музика на Ню Скул, за да сподели времето и таланта си с нас за празника. Нейните възхитителни и разнообразни изпълнения включваха творби от Любомир Пипков, Робърт Шуман, Ленърд Бърнстейн и Клод Дебюси и демонстриха не само музикалната дарба на г-жа Доковска, но и артистичните й умения, тъй като тя представяше всяка творба с интересни подробности за създаването и автора й.
Последен думата взе г-н Лин Дафт, член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, която от 2010 г. насам щедро подкрепя програмата за помощник-учители по английски език. Г-н Дафт изтъкна значимостта която имат подкрепяните от Фулбрайт и АБФ помощник-учители, тъй като те живеят и работят в общности из цяла България, където възможността за ежедневен контакт с американци иначе би била многа малка.Той и неговите колеги от Борда, Маршъл Милър и Брайън Дейли, както и президентът на АБФ Нанси Шилър, които също присъстваха на тържеството, пожелаха на Комисия Фулбрайт успехи в по-нататъшната ни съвместната работа по подкрепа на образованието в България.

Накрая, гостите се насладиха на вкусни български ястия и вина и можеха да си поговорят с приятели и колеги от програма Фулбрайт. Ентусиазмът и енергията, които почуствахме, ни убедиха, че трябва да организираме подобни събития по-често и в САЩ – скоро ще има още новини! Благодарим още веднъж на Българското посолство в САЩ, Държавния департамент на САЩ, Фондация „Америка за България“, на нашите стипендианти и всички наши партньори и приятели, които помогнаха за организацията на това успешно празненство!

0