Новини и събития

Фулбрайтови открити лекции 2016

На 4-ти ноември Българо-американската комисия за образователен обмен проведе вторите Фулбрайтови открити лекции. Този интердисциплинарен формат се стреми да популяризира научния и културен аспект на програма „Фулбрайт” сред българските граждани. Лекциите в него се изнасят на български език в популярна форма и са предназначени за по-широка аудитория.

Десет български стипендианти представиха резултатите от своите изследвания в САЩ във вълнуващи, информативни и интригуващи презентации.  Ярко впечатление направи разнообразието от теми: медицински грешки и системното им отстраняване, теории на конспирациите, кибер сигурност, рискови финансови операции, тълкуване на Стария Завет, футболен бизнес, приложение на терахерцови технологии в хранителната индустрия, ролята на цвета в текстилния дизайн, започване на успешен малък бизнес, етически проблеми, свързани с възприятието на расови различия. В този пъзел от съвременни въпроси, парченцата постепенно се обединиха, за да представят многообразието на съвременната наука и информационна среда, както и запомнящите се гласове на българските учени, студенти, адвокати, артисти и икономисти в нея. Искрено сме благодарни на нашите лектори, че споделиха с публиката своите научни, професионални и лични постижения.

Вечерта завърши с коктейл за участниците и посетителите, а сред приятелските разговори се открояваше чувство на задоволство от наученото. Много от участниците споделиха, че те вече с нетърпение очакват следващите Открити лекции.

Събитието се проведе със специалната подкрепа на Бюрото по образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ.

 

0