Новини и събития

100 дни в България

От 16-18 януари Комисия Фулбрайт проведе ежегодната си конференция за американски стипендианти, „100 дни в България“. Срещата събра тридесет и двама помощник-учители по английски език, шестима студенти-изследователи и трима учени, които представиха своите проекти в България и постиженията си до момента. Учените и студентите-изследователи  разполагаха с около 15 минути, за да представят накратко своите проекти в различни области като генетика, философия, археология, антропология, управление на водата и музика (флейта и пиано). По традиция помощник-учителите бяха подготвили 2-минутни видеоклипове за живота и работата си в България, които се прожектираха един след друг на приглушени светлини за истинско кино изживяване!

Освен презентации на проекти и възможности за общуване, конференцията предложи и специализирани сесии за подкрепа на стипендиантите, предназначени да предоставят нови идеи и перспективи, които те да използват в оставащото им в България време. Такава беше дискусията с Димитър Кенаров, писател и журналист, Мартин Димитров, журналист, и Прюдънс Саласки, настоящ помощник-учител с журналистически опит, относно започването и провеждането на клуб за творческо писане или журналистика в училище. Прю Саласки сподели опита си като основател на онлайн вестника в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас, а Димитър Кенаров и Мартин Димитров дадоха своите идеи за намирането на добри истории, и за различни начини за младите писатели да намерят вдъхновение и да развият необходимите професионални умения и етика. Понастоящем Мартин Димитров е главен редактор на sCool Media – национална платформа за студентска журналистика, създадена от Асоциацията на европейските журналисти-България. Друга дискусия, с психолозите Анна Жукивская и Роналд Харви, изследва теми свързани със стреса на работното място и справянето с културната адаптация.

Докато младите учители участваха в различни обучения за професионално развитие, студентите-изследователи и учените взеха участие в тиймбулдинг чрез месене на хляб, дейност, замислена и организирана от нашите приятели от Хлебна къща София. Експертът по английски език Скот Фармър, базиран в Сливен, проведе забавни и интерактивни работилници за учителите по планиране на уроци и разнообразяване на учебното съдържанието, докато нашият специален гост Кевин Маккохи ги обучи как да използват най-добре пакетите с учебни материали, специално предоставени им от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Кевин Маккохи наскоро пое от Джен Макартър позицията ръководител на Регионалния офис по английски език към американското посолство в Белград, и ще работи с 16 държави на Балканите, Централна Европа и Прибалтика за подобряване качеството на обучението и достъпа до програми за изучаване на английски език.

Конференцията бе посетена от силна група представители на Фондация „Америка за България“, която е основен спонсор на програмата за помощник-учители по английски език в България от 2010 г. – Гейл Байски, член на Борда; Нанси Шилер, президент; Десислава Тальокова, изпълнителен директор; Наталия Митева, програмен директор Образование / Развитие и задържане на човешки капитал; Силвия Зарева, редактор на бюлетини; Иво Босев, експерт „Оценка на проекти“. Ивана Банкович, асистент на регионалния офис по английски език в посолството на САЩ, Белград, също беше наш почетен гост.

В нашето вече изключително популярно Шоу на талантите тази година участваха български и американски Фулбрайтъри, членове на техните семейства, членове на Борда на Комисията и приятели, които представиха над 20 изпълнения. От класическа музика, рап, поетични рецитали, до изпълнения на пиано, флейта, укулеле, тамбура и кавал – нашите Фулбрайтъри показаха много таланти, а публиката ентусиазирано посрещаше и аплодираше всички! Вечерта на тържеството събра и дарения в подкрепа на Alumni Top-Up Fellowship, средствата от които ще подпомогнат финансирането на един български Фулбрайтов стипендиант до САЩ.

 

0