Новини и събития

100 дни в България

На 15-ти декември Комисия „Фулбрайт“ проведе годишната си конференция за американски стипендианти, „Сто дни в България“. Изпълнителният директор на комисията, Анджела Родел, и Наталия Митева, директор на програми „Образование“ във Фондация „Америка за България“ поздравиха присъстващите, след което дадоха думата на Скот Ригети, специалист по академичен обмен от Бюрото за образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ, който беше в България специално за конференцията. Специални гости на срещата бяха също Ана Тодорчева, асистент в отдела за културни дейности в посолството на САЩ в България, Вукица Станкович, асистент в отдела за културни дейности в посолството на САЩ в Белград, Сърбия, и Ирина Илиева, асистент  програми „Образование“ към Фондация „Америка за България“.

Конференцията започна с кратки презентации на проектите на настоящите американски изследователи в България, Ашли Харт, Елайза Кемпбъл, Бенджамин Буш, Даниел Кийфър, Кристина Фрай и Матю Шулър, които работят в разнообразни области като археология, творческо писане, политически науки, история и международни отношения. След това участниците се забавляваха с видеопрезентациите, създадени от помощник-учителите по английски език, всяка от които траеше по две минути, разказвайки истории от 26-те града, в които учителите са разпределени. Някои от тях можете да видите тук.

Конференцията продължи с кратка лекция относно настоящата международна политическа ситуация и въпроси касаещи сигурността и личната безопасност на стипендиантите, водена от Тери Кобъл, регионален отговорник по сигурността към посолството на САЩ в София.  След обяд, участниците имаха възможността да се срещнат с Катрин Скодова, регионален координатор за висше образование в САЩ за Европа и Евразия към Бюрото за образователни и културни дейности при Държавания департамент на САЩ, която представи различните възможности за стипендиантите да популяризират американското образование в чужбина. Следобед участниците се разделиха на две групи, като 33-мата помощник-учители по английски език се срещнаха с психолозите Рон Харви и Анна Жукивская, за да обсъдят предизвикателства на културното приспособяване в България и особености на психологията на тийнейджърите. Междувременно младите изследователи обсъдиха проектите си, споделяйки опит, контакти и идеи, след което посетиха Музея за история на София в Градските минерални бани.

Конференцията завърши с Коледно парти и Шоу на талантите, където настоящи и бивши Фулбрайтови стипендианти, членове на Комисия „Фулбрайт“, приятели и гости пяха, забавляваха се и танцуваха заедно.

0