Новини и събития

100 дни в България

На 25-ти януари в София настоящите американски Фулбрайтови стипендианти се събраха за своята годишна среща „100 Дни в България“. Трима университетски преподаватели, четирима изследователи и тридесет и двама помощник-учители по английски език се срещнаха, за да отпразнуват изминалата половин академична година, и да споделят своите впечатления и постижения. Специални гости на събитието бяха Матю Хагенгрубер, аташе по въпросите на образованието и културата и Робърт Келти, регионален офицер по сигурността към Посолството на САЩ в София, Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“, целия екип по програми в сферата на образованието на Фондацията – директорът Наталия Митева, и програмните асистенти Станислава Станева и Ирина Илиева, експертите от Отдела по инициативи за трансатлантически изследвания към Министерство на образованието и науката Зорница Георгиева и Калин Мутафчиев, д-р Роналд Харви и Джеси Синто, бивши Фулбрайтови стипендианти, Боряна Джамбазова, Цветелина Христова и Иван Радев от инициативата „Медийна грамотност в класната стая“ на Асоциацията на европейските журналисти – България, и Анна Жукивская, психолог и съветник по прием на студенти в АУБ.

След като изслуша презентациите на преподаватели и изследователи и се наслади на креативните и забавни 2-минутни видеа, подготвени от помощник-учителите, групата участва в уъркшоп на тема „Убедително говорене“, водена от Джеси Синто, лектор на програмата за Стратегически комуникации към Колумбийския университет. През 2018, г-н Синто беше преподавател по програма Фулбрайт в Американския университет в България, водейки курсове към програмата по бизнес администрация за мениджъри. По-късно следобед, стипендиантите бяха запознатои със Скуул Медиа (sCool Media), новата онлайн платформа за ученическа журналистика, която стартира официално на 3-ти февруари с над 30 есета, подкасти и видеа, изпратени от ученици в цялата страна.

Групата се раздели в късния следобед, давайки възможност на помощник-учителите по английски език да се включат в сесия, посветена на културното приспособяване и проблемите на тийнейджърската психология, докато преподавателите и изследователите участваха в тиймбилдинг в Хлебна Къща София, замесвайки традиционен български хляб.

Събитието завърши с вече набралото популярност Фулбрайтово парти и Шоу на талантите, което тази година отпразнува 5-тия си рожден ден с рекорден брой от 15 български и американски изпълнители, един които рисуваше събитието наживо! Американски и български стипендианти и завършили Фулбрайтъри, както и партньори, спонсори и приятели на програма Фулбрайт в България отпразнуваха изминалата половин учебна година и се насладиха на талантливи джазови, поп и фолклорни изпълнения на български, английски и арабски език, както и на комедийни скечове и трикове! Следете страницата ни във Фейсбук, където скоро ще публикуваме видеа от вечерта.

0