Новини и събития

100 ДНИ В БЪЛГАРИЯ

Годишната среща на американските Фулбрайтови стипендианти, „Сто дни в България”,  се състоя на 16-ти декември в хотел Сентръл Парк в София. Един университетски преподавател, четирима аспиранти и тридесет и двама помощник-учители по английски език се събраха, за да споделят опит и обменят идеи. Докато останалите стипендианти  направиха кратко представяне на  преподавателските и изследователските си проекти в области като история, история на изкуството, археология и културна антропология,  помощник-учителите бяха подготвили кратки видео клипове, за живота си във и извън класната стая. Част от тях можете да видите тук.  След презентациите Ясен Танев, изпълнителен директор на фирмата за кибер сигурност,Файндейз ООД, изнесе лекция на тема кибер тормоз в училище, с цел да подпомогне младите учители в разпространяването на информация и борбата с този нарастващ проблем сред учениците.

След обяд участниците в конференцията се разделиха на две групи. За помощник-учителите по програма Фулбрайт/ Фондация „Америка за България” бяха организирани две срещи, които се проведоха при закрити врати. Първата, водена от Лорън Гизеки, Моли О’Кийф, Андрю Мейлин и Рийд Фурубаяши, които преподават в България вече втора година, беше посветена на проблеми с дисциплината в клас и други предизвикателства, с които младите учили са се сблъскали в първите три месеца от учебната година. Втората сесия, водена от Д-р Роналд Харви, бивш Фулбрайтов стипендиант и психолог, и Ана Жукивская, психолог, разгледа проблеми на младежите в тийнейджърска възраст, на културното приспособяване и справянето със стреса на работното място.

Програмата за Фулбрайтовите учени и изследователи следобед продължи с посещение в Център за настаняване от семеен тип в кв. Люлин. Стипендиантите придружиха три от по-малките и четири от по-големите лишени от родителски грижи деца до литературен клуб “Перото”, за да присъстват на изложбата “Големите и малките- Софийски сюжети в стил Хундертвасер”. Изложбата беше организирана от ателие „Прегърни ме”, което организира занимания по изобразително и приложно изкуство, четене, дописване и илюстрация на приказки, разкази и стихове, театрални работилници, литературни и кино срещи за деца и младежи, настанени в социални домове и институции. За Фулбрайтовите стипендианти беше удоволствие да се присъединят към групата художници, артисти, писатели, журналисти и доброволци, които подкрепят инициативата. Изложбата беше открита от любимата на много българи актриса и изключителен поддръжник на дейността на Ателието Мартина Вачкова, но главна роля играха децата, които показаха, че освен да рисуват могат и да свирят, пеят, рецитират и танцуват. Фулбрайтовите студенти Елизабет Бюз, Лора Леди, Кейт Мауър и Валентина Томов не само аплодираха от сърце изпълненията на децата, говориха и играха с тях, но и купиха една от творбите им като подарък за Българо-американската комисия за образователен обмен. Средствата от продажбата на рисунките на децата отиват за закупуването на нови материали, с които малките художници да продължават да изработват картини, художествени предмети, дрехи и аксесоари.

Вечерта български и американски настоящи и бивши Фулбрайтови стипендианти и приятели се събраха отново в ирландския пъб J.J. Murphy’s за Коледното парти и Шоуто на талантите на Комисия „Фулбрайт”. Джийн Берихил, преподавател в Художествената академия в София, и съпругът й Боб Берихил, дадоха силно начало на партито с хитовете от 60-те “Wipe Out” и “Surfer Joe” на Surfaris, легендарна за времето си група, на която Боб е един от основателите. Шоуто на талантите продължи с прекрасни български народни песни, изпълнени от  директора на Комисия „Фулбрайт” Анджела Родел и помощник-учителите Моли О’Кийф и Хелена Татгенхорст. Следващите представяния включваха изпълнение на тромпет от Андрю Мейлин (пом.-учител в София), народни танци, поведени от Хана Комб и Ана Кейт Брейнърд (пом.-учители в Правец и Габрово), които прераснаха в традиционно дълго българско хоро, художествена интерпретация на поезия, изпълнена от Джереми Ийтън (учител в Хасково), изпълнение на песни с акустична китара от Роналд Харви, Анджела Родел и сем. Берихил, и на финала – народни песни в дует, изпълнени от Анджела Родел и малката й дъщеричка Кери.

Българо-американска комисия „Фулбрайт” пожелава на всички мирни и весели празници!

0