Новини и събития

4-ти Фулбрайтови открити лекции

Комисия „Фулбрайт” отбеляза празника на Народните будители с ежегодните, вече четвърти, Фулбрайтови открити лекции. И тази година бяхме изнедани от широтата и разнообразието на познание, които демонстрираха нашите стипендианти доц. Живко Кисовски, доц. Таня Димова, д-р Божил Христов, доц. Иво Топалилов, проф. Корнелия Славова, доц. Ивайло Алексиев, д-р Юлия Стефанова, доц. Петя Димитрова и адвокат Евгени Минчев.

Като водещи български учени, те представиха невероятно интересните проекти, по които са работили през последната година в САЩ. Публиката научи повече за възможностите на плазмените антени, имунологията на ембриона, близостта на индоевропейските езици, мита за основателя на града в Римска Тракия, театъра от двете страни на Желязната завеса, естествената история на HIV, развитието на латиноамериканските пазари, ролята на епигенетиката при остеоартрит и разрешаването на спорове в космическото пространство. Запис на лекциите можете да видите тук.

Преживяването за повечето посетители беше като интелектуално виенско колело, където от опита да се обхване разнообразието и височината на научното познание, се завива свят, но от гледката на широкия академичен хоризонт настъпва спотанна радост.

В тазгодишното издание се представиха учени, професионалисти и преподаватели от Софийски университет, Българска академия на науките, Националния център по заразни и паразитни болести, Шуменски и Великотърновски университет. По традиция, лекциите бяха последвани от неформални срещи и дискусии.

Сърдечна благодарност на всички, които взеха участие като лектори и слушатели!

0