Новини и събития

Регионално състезание по реч и дебати на английски език в Бургас

На 11 и 12 март фондация “БЕСТ” организира в град Бургас четвъртия си регионален турнир за учебната 2016-2017 година. Триста и дванадесет състезатели от тридесет и едно училища от цялата страна се събраха за участие в турнира по реч и дебати на английски език в ГПАЕ “Гео Милев”, гр. Бургас. Те се съревноваваха в различни дисциплини – интерпретации на поезия, проза, дуо; авторски речи и дебати с формат “World Schools”. Със своите 312 участника, 70 съдии и 15 ученици-доброволци, турнирът беше най-голямото регионално събитие на фондация “БЕСТ” до този момент.

От тридесет и едно училища, които се включиха в състезанието, двадесет и две работят с американски помощник-учители по английски език по програма “Фулбрайт”/”Америка за България”. Двадесет и седем от общо тридесет и три американски помощник-учители работещи в момента в страната и един Фулбрайтов стипендиант в категорията учени/университетски преподаватели се включиха активно като треньори, съдии и придружители на училищните отбори.

На откриването на турнира в събота сутрин специален гост беше Хосе Луис Ломели, бивш доброволец в България от Корпуса на мира и съосновател на Черноморски летен лагер от американски тип наречен Camp Golden Gate, който обеща на предстоящото национално състезание на “БЕСТ” двама от отличилите се ученици ще бъдат наградени и с безплатно участие в лагера. Програмният координатор за стипендианти от САЩ към Комисия “Фулбрайт” Рада Кънева имаше удоволствието да се включи като съдия и да поднесе наградите на спечелилите отбори и индивидуални участници. Освен с награди, в неделя събитието приключи и с танцови и вокални изпълнения на ученици от гимназията-домакин и с традиционно българско хоро, в което се включиха ученици и учители.

Това беше последното от четирите регионални състезания, предвидени за учебната 2016/2017 година. Предишните три се проведоха във Враца, Шумен и Пазарджик. Следващите събития в календара на БЕСТ са следните:

-на 1 и 2 април в Американския университет в Благоевград ще се проведе квалификационен турнир за ученици, които искат да участват в състезание в САЩ в категориите авторска реч и интерпретация на дуо. Спечелилите първо и второ място на състезанието ще имат възможност да се включат в националното състезание на Американската асоциация по реч и дебати в гр. Бирмингам, щата Алабама;

-на 21-23 април в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ в град Варна ще се проведе национално състезание по реч и дебати на английски език, в което могат да участват ученици и отбори от цялата страна.

Пожелаваме успех на всички ученици, които планират участие в някои от следващите състезания на фондация “БЕСТ”!

0