Новини и събития

Национално състезание по реч и дебати на английски език, 21-23 април, Варна

На 21-23 април Фондация “БЕСТ” проведе своя шести и последен за учебната 2016/2017 година турнир в град Варна. 336 ученици участваха в състезанието по реч и дебати на английски език, което се проведе в Технически университет – Варна и ГПЧЕ “Йоан Екзарх”. Училището и университетът са домакини на състезание на “БЕСТ” за първи път. 35 отбора от 23 български града взеха участие в турнира. Учениците се състезаваха в пет дисциплини: оригинална ораторска реч, интерпретации на поезия, рецитиране на проза, драматичен дует и дебати с формат “World Schools”.

Турнирът беше открит с церемония в Технически университет – Варна, на която присъстваха трима специални гости: Доника Илиева – председател на Студентски съвет в ТУ-Варна, Хосе Луис Ломели – бивш доброволец в българския корпус на мира и съосновател на “Camp Golden Gate” – нов американски летен лагер, който ще се проведе на Черно море, и Роналд Харви – преподавател по психология в Американския университет в България. Хосе Ломели предостави вълнуващата възможност за две пълни стипендии за лагера “Golden Gate” на двама от финалистите на турнира.

След два дена интензивно състезание турнирът беше закрит с церемония в ГПЧЕ “Йоан Екзарх”. Галина Германова, директор на гимназията, и Дена Попова, изпълнителен директор на “БЕСТ”, поздравиха участниците за представянето им. Илиана Димитрова и Рада Кънева от Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”, които имаха удоволствието да се включат в състезанието като съдии, също поднесоха своите поздравления и участваха в поднасянето на наградите на спечелилите отбори и индивидуални участници.

Фондация “БЕСТ” планира да организира шест турнира през следващата учебна година – по два регионални през първи и втори учебен срок, ежегодния турнир който класира участници за състезание в САЩ, и традиционния български национален турнир, с който приключва състезателния сезон. В момента “БЕСТ” работи върху изпращането на две делегации за участие в международни състезания по реч и дебати на английски език – шестима ученици са избрани да участват в национално състезание в САЩ, организирано от Американската национална асоциация по реч и дебати, а предстои и селекция на ученици дебатьори за сформиране на български международен отбор по дебати, който да представя страната ни в елитни европейски състезания. Пожелаваме им успех!

0