Новини и събития

Регионално състезание по реч и дебати на английски език в Пазарджик

На 11 и 12 февруари фондация “БЕСТ” организира първия си регионален турнир за 2017 година в град Пазарджик. Двеста седемдесет и един ученика се събраха за участие в състезанията в езикова гимназия “Бертолт Брехт”, дългогодишен партньор на “БЕСТ” и домакин на турнира за трети път. Двадесет и два отбора от седемнадесет града в България, три от които за пръв път в програмата (от София, Петрич и Гълъбово), се съревноваваха в разнообразни речеви дисциплини и дебати с формат “World Schools”.

На откриването на турнира в събота специален гост беше Иван Димов, основател на неправителствена организация  Single Step, която ще предоставя социална и психологическа подкрепа на ЛГБТ младежите в България. Той представи вдъхновяваща реч, в която описа как е участвал в 12 маратона в рамките на 12 седмици за да подкрепи каузата си. Изпълнителният директор на Комисия “Фулбрайт” Анджела Родел беше специален гост на събитието, като тя имаше удоволствието да съдийства и да поднесе наградите на спечелилите отбори и индивидуални участници. Освен с награди, в неделя събитието приключи и с весел поздрав към всички, дарили средства за работата на фондацията – възможност да хвърлят пай в лицата на няколко смели Фулбрайт/Америка за България помощник-учители по английски език.

Фондация “БЕСТ” ще организира още три турнира през настоящата учебна година – регионален за източна България на 11 и 12 март в Бургас, квалификационен за участие в турнир в САЩ на 1 и 2 април в Благоевград, и национален на 21,22 и 23 април във Варна.

Фондация “БЕСТ” е създадена от шест помощник-учители по английски език по програма “Фулбрайт” през 2012 година; до този момент има проведени вече осемнадесет турнира по реч и дебати на английски език и многобройни допълнителни прояви, които дават нови възможности за общността от ученици, учители, треньори и съдии. Към инициативата непрекъснато се присъединяват нови училища, като специално поздравление заслужава една от най-новите гимназии, участващи в програмата “Фулбрайт” за помощник-учители по английски език – професионалната гимназия по енергетика и електротехника в гр. Гълъбово. Училището стана домакин на Фулбрайтов помощник-учител по английски език със съдействието на “Контур Глобал“мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, една от четирите електроцентрали в комплекс Марица Изток. Надяваме се, че с помощта на американския помощник-учител и на българския учител по английски език повече ученици ще се включат в инициативите на “БЕСТ” и ще се възползват от чудесните възможности да подобрят езковите си умения и да повишат увереността и лидерския си потенциал.

0