Новини и събития

Ден на забавления в Панагюрище

Деца от три държавни центъра за настаняване от семеен тип се срещнаха в Панагюрище в понеделник, 7-ми ноември, за да посветят един ден на футболни игри, песни и култура. При пристигането си в града, по-малките деца от Дома за деца лишени от родителски грижи “Теофано Попова”, Стара Загора, бяха посрещнати на градския стадион от своите домакини от ЦНСТДМ „Закрила” и ЦНСТДМ „Павел Бобеков”, Панагюрище. След приятелски футболен мач отборите бяха посрещнати за обяд в дом „Закрила”, където имаха възможността да се насладят на кратка музикална програма, подготвена от  гостите от Стара Загора. Водени от Моли О’Кийф, помощник-учител по програма Фулбрайт/ Фондация „Америка за България”, децата пяха популярни български народни песни под акомпанимента на гъдулка. Моли преподава английски език в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” , гр. Стара Загора, за втора поредна година и работи активно с децата от „Теофано Попова” като техен футболен треньор и учител по английски език на доброволни начала.

След обяд и малко свободно време, прекарано в размяна на шеги и истории, децата се включиха в културна обиколка на града, като посетиха и Историческия музей. Настоящите експозиции в музея включват археологически артефакти, богата колекция от документи, оръжия и униформи от Априлското въстание през 1876 година и уникален дубликат на известното Панагюрско съкровище, изработен от 24-каратово злато. Разходката завърши с посещение и следобедна закуска в ЦНСТДМ „Павел Бобеков”.

Бихме искали да изразим специални благодарности на г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, на гр. Панагюрище, г-жа Рилка Иванова, директор на ДДЛРГ „Теофано Попова”, Людмила Иванова, директор на ЦНСТДМ „Закрила”, г-жа Красимира Русинова, директор на ЦНСТДМ „Павел Бобеков” и Томи Наплатанов, член на екип „Комуникации” в „Асарел-Медет” АД, за подкрепата им в организацията на събитието.

 

0