Новини и събития

Филмов фестивал Правец

Второто издание на филмовия фестивал в Правец се проведе в Читалище Заря на 12 юни 2020 г. и показа 10 кратки филма, направени от български гимназисти от цялата страна. Създател на събитието е Шона Рикетс, помощник-учител по английски език по програма Фулбрайт | Фондация „Америка за България“ в ГПЧЕ „Алеко Константинов“ в Правец за учебна 2018-2019 г. Тази година тя ръководеше организацията на фестивала от Ню Йорк, с помощта на своя ментор учител Стефка Атанасова, колегата й Цанко Цолов и тазгодишният Фулбрайтов помощник-учител в Правец, Софи Луейлиър. Шона има бакалавърска степен в областта на социологията и политическите науки от Държавния университет на Ню Йорк. Шона работи на филмовия фестивал Сънданс 2020 и от момента на завръщането си от България пише и продуцира късометражни филми. В момента тя работи в Ню Йорк като копродуцент на документалния филм “Незабавен живот”, който се финансира от A24.

Шона, какво те увлича по филма като средство за творческа изява?

През целия си живот винаги съм билаа очарован от начина, по който хората взаимодействат помежду си, тяхното обкръжение и чувствата им. Склонна съм да забелязвам визуалните тънкости на поведението и как те отразяват по-големи идеи. Без значение на каква възраст съм, гравитирам към използването на изкуството като начин да изразя сложността на тези идеи. Символиката и дълбочината, които филмите успяват да покрият за кратък период от време, е абсолютно изумителна. Всяко решение, което влиза в създаването на филм, има значение, от цветовете на облеклото до повторението на конкретна дума от определен герой, и допринася за това, което публиката възприема.

Разкажи ни малко повече за цялата работа „зад кулисите“, която трябваше да свършиш тази година, и то от разстояние – какви бяха основните предизвикателства на организацията на фестивала, как намери и убеди хората, които се включиха като съдии, какъв беше процесът на наставничество и подпомагане на учениците, докато изграждаха своите истории?

Основните компоненти на организирането на филмовия фестивал в Правец от разстояние бяха работа по съдийстването и комуникация, реклама и информиране на обществеността, съветване на създателите на филми и събиране на филмите, създаване на реклами / покани, обща комуникация с хора, организиращи се на място в България и създаване на международно обръщение, което беше излъчено онлайн на фестивала. Както можете да си представите, управлението на всички движещи се части на фестивала дистанционно по време на глобална пандемия представи няколко предизвикателства. Докато планирах филмовия фестивал в Правец, аз също работех за работата си в Ню Йорк и часовата разлика постави ограничения по отношение на времето ни за срещи. В Ню Йорк щеше да е 15:00 и аз работех по ангажименти свързани с моята работа, докато се опитвах да координирам мащабни срещи за хора в различни часови зони. На моменти трябваше да отговарям на спешни въпроси от страна на създателите на филми и съдии. По принцип трябваше да съм на разположение по всяко време, за да се уверя, че всичко протича гладко и че учениците се чувстват подкрепени по време на целия процес.
Организирането на фестивала по време на COVID-19 усложни планирането на самата логистика. Не бяхме сигурни дали фестивалът ще се случи в реалния живот или просто ще се рповеде онлайн. Наблюдаването на насоките за COVID-19 в България беше от решаващо значение, за да сме сигурни, че създаването на филмите и провеждането на самия фестивал няма да застрашат здравето на участниците. Решението да проведем фесивала наживо бе взето с много мисъл и загриженост.
Филмовият фестивал в Правец тази година имаше 16 международни съдии. Бях започнала да ангажирам неофициално съдии през януари и февруари, когато бях в Юта на филмовия фестивал Сънданс. Има толкова много хора от международната общност на киносъздателите, които виждат стойността на фестивал като този, който е невероятен, но в същото време хората са заети с ежедневието и работата си, така че е трудно да поискаме от тях да коментират за 10 и повече филма. Някои от съдиите участваха в комисията и миналата година! Благодарна съм на всички съдии, които отделиха време от живота си, за да помогнат за израстването на нашите кинотворци.

Какви бяха темите, които учениците избраха да изследват във филмите си тази година и какви бяха основните критерии за съдиите при избора на най-добър филм?

Тази година подадените филми обхванаха редица теми. Някои ученици използваха коронавируса и карантината като основна тема, представяйки си какъв би бил животът и отношенията в бъдеще в резултат на глобалната пандемия. Други създатели на филми включиха теми като разследване на престъпления, екстремни спортове, поток на съзнанието, творчески процеси, живота на тийнейджър акробат, реализация в живота, тормоз и чувство за вина. Съдиите получиха конкретен набор от критерии за класиране на филмите. Категориите, по които са класирани филмите, са оригиналност / креативност, фабула, кинематография, актьорска игра, звук / музика и интеграция на избрани елементи от списъка с елементи.

Идеята за филмовия фестивал е силно подкрепена от общността в Правец, администрацията на твоето училище, читалището и община Правец – ще има ли трето издание на събитието догодина? Как би било различно от тазгодишното?

Абсолютно ще има трето издание на филмовия фестивал в Правец!! Фестивалът се разви много от първото до второто си издание. Международното обръщение, излъчено по време на фестивала, се роди тази година поради дистанцираното планиране на събитието и бих искала да го включа отново през следващата година. Тази година успяхме да включим допълнителна награда за насърчаване на иновациите и това ще остане като награда през следващата година! Работя върху създаването на фонд за стипендии чрез платформата на фестивала в Правец, който да подпомага ученици, които нямат достъп до висше образование по финансови причини. Филмовият фестивал в Правец има голям потенциал да се разшири, по-специално чрез провеждане на работни срещи, с участието на източноевропейски режисьори и с панел за дискусии с нашите ученици кино-творци. Бъдещето на филмовия фестивал в Правец изглежда много светло!!! Ние приветстваме всеки, който има идеи или иска да се включи в събитието. Можете да се свържете с нас на pravetsfilmfestival@gmail.com

Какво продължава да те свързва с България и малкия град Правец?

Въпреки че съм от другата страна на света и в различна часова зона, все още се чувствам изключително свързана с Правец и благодарна за хората, с които успях да се сближа, когато живеех там. Когато COVID-19 стана причина за дистанционно обучение на учениците в България, се свързах с училището си, за да видя дали мога по някакъв начин да помогна на учителите по английски език. Създадох видеоклип за деветокласниците, в който обяснявам какъв е животът в Ню Йорк в пика на COVID-19 и как прекарвам времето си по време на карантина. Знаейки, че дванадесетокласниците са разочаровани от отнемането на последната им година поради пандемията, говорих за опита си в гимназията в Съединените щати и споделих няколко стари снимки от годишника във видео, което направих специално за тях. Всички ученици, които гледаха видеоклиповете ми, ми написаха писма и си разменихме съобщения. Наистина беше приятно да чуя какво става с тях, тъй като мисля за тях и за това как се справят в училище и в живота.
Няколко от моите ученици кандидатстваха в различни английски програми и аз проверявах техни есета и им давах съвети. Един от тях идва в САЩ като участник в програмата YES за обмен.
Стефка винаги ми изпраща новини за нещата, които се случват в Правец и ме държи в течение на живота в училище. Тя ме покани на Zoom среща, на която 12а представиха дигитални истории. Благодарна съм за Facebook, защото ми позволява да остана свързана със Стефка и всички останали в Правец.
Организирането на фестивала е просто още един начин, чрез който мога да остана близо до Правец! Смятам да се върна в България скоро, за да го посетя (може би на следващия филмов фестивал?!)!

Интервю на Илиана Димитрова

0