Новини и събития

Фулбрайтова ориентация

Ориентацията за новите американски Фулбрайтови стипендианти в България се състоя от 1 до 10-ти септември в София, събирайки тридесет помощник-учители по английски език по програма Фулбрайт| Фондация „Америка за България“, двама корпоративно спонсорирани помощник-учители по английски език, четирима студенти изследователи и четирима университетски преподаватели. В първия ден от обучението си те бяха приветствани от изпълнителния директор на Комисията, Анджела Родел, и от Станислава Станева, асистент „Образователни програми“ към Фондация „Америка за България“, които подчертаха важната роля на програма Фулбрайт за предлагането на образователни възможности и споделянето и прилагането на иновации в сферата на образованието и културата. Фондация „Америка за България“ е основен спонсор на програмата за помощник-учители по английски език от 2010 г., и щедро подкрепя организацията на интензивната 10-дневна ориентация в София от 2014-та година.

Обучението по традиция включи ежедневни уроци по български език и култура, дискусии на тема културна интеграция и работилници по методология на преподаването. Групата се срещна също с представителите на американското посолство в София Дрейк Уайзърт, съветник по обществените въпроси, Матю Хагенгрубър, аташе по културните и образователни въпроси, и Робърт Келти, регионален съветник по сигурността, които говориха за ролите на различните отдели на посолството и обсъдиха със стипендиантите аспекти на личната безопасност и сигурността.

През следващите дни на ориентацията, стипендиантите бяха запознати също с демографския състав и специфични проблеми на малцинствата в българското общество в лекция, изнесена от Мария Методиева, кооринатор на програма „Икономическо развитие и достъп до заетост“ към Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Един от следобедите пък беше посветен на среща с Джен Макартър, регионален специалист по англоезично обучение от Американското посолство в Белград, Сърбия, която сподели огромния си опит с младите помощник-учители в две сесии на тема комуникативни умения и преподаване на групи с разнородно владеене на езика. Жана Загорова и Радост Събева, бивши обучители в българската дивизия на американския „Корпус на мира“, водиха интензивните класове по български език, което беше малко по-лесно тази година – много от новите стипендианти вече бяха научили кирилицата чрез самостоятелно обучение през лятото, или пък участвайки в новосъздадения Фулбрайт онлайн летен курс по български език и култура. Български учители по английски език и Фулбрайт ментори пък запознаха помощник-учителите с административната организация в българското училище, българските стандарти за оценяване и работата с училищна документация. Повечето от останалите работилници на теми като планиране на уроци, дисциплина в класната стая, обществена и културна интеграция пък бяха водени от оставащите за втора година ветерани помощник-учители Емили Донлън, Фейт Браун, Тажиа Мортъл, Кийгън Скот, Нейтън Джейкъбсън и Томас Петрино, които ще служат също като регионални ментори на новите учители през започналата учебна година. Стипендиантите бяха запознати също с медийната ситуация в България от звършилите Фулбрайт порграми в САЩ журналисти Боряна Джамбазова и Ивайло Везенков, които предложиха на групата и практични съвети за преодоляване на сценичната треска и успешни медийни изяви.

Част от ориентацията беше също посещение на величествения Рилски манастир и Американския университет в Благоевград, където групата стипендианти беше посрещната от енергичния екип на отдела по прием на студенти, ръководен от Боряна Шалявска, абсолвент на EMBA програмата на АУБ. След кратка презентация, стипендиантите разгледаха кампуса и се срещнаха с д-р Емилия Занкина, провост на университета, която представи лекция на тема нова българска история и предизвикателства на новата демокрация. Лекцията бе посрещната с голям интерес и провокира много въпроси сред Фулбрайтърите, много от които тази година са с академичен опит в сферата на политическите и източно-европейските науки. Групата поздрави и д-р Роналд Харви, двукратен Фулбрайтов стипендиант, който в момента ръководи новата програма по психология на университета.

Един цял ден от ориентацията беше посветен на презентацията и обучението на Фондация БЕСТ (BEST – Bulgarian English Speech and Debate Tournaments) – организация, основана от шестима Фулбрайтови помощник-учители през 2013 година. Днес много от едновремешните ученици от различни кътчета на България, състезавали се в различните формати на БЕСТ, са част от управленския екип на фондацията заедно с американските помощник-учители, почти всички от които са треньори на училищни отбори по реч и дебати на английски език. Изпълнителният директор на БЕСТ, Лазар Лазаров, и помощник-директорът и Фулбрайтов помощник-учител, Фейт Браун, представиха историята, целите и постиженията на организацията пред над 60 учители от България и САЩ, след което ученици разиграха свои етюди във форматите поезия, проза, дуо и училищен дебат.

Сред другите вълнуващи културни изживявания за новите Фулбрайтъри трябва да споменем традиционната българска вечеря и нестинарски танц, лекция по български фолклор и урок по народни танци с директора на Комисията Анджела Родел, обиколка с гид на забележителностите на столицата, парти по случай началото на новата учебна година, организирано в МУЗЕЙКО от Фондация „Америка за България“, и вечерите с български доброволци, които посрещнаха Фулбрайтъри у дома за домашно-приготвена вечеря и разговори. Последната инициатива, която, надяваме се, е напът да стане традиция, привлече много български Фулбрайтови стипендианти, които нямаха търпение да се срещнат с американските си колеги и да им помогнат да се почувстват у дома си в България. Домакините тази година бяха от различни академични и професионални сфери като политически науки, право, история, образование и изкуство, и представляваха организации като Българска академия на науките, Заедно в час и Тръст за социална алтернатива. Освен топлото си гостоприемство, те предложиха на американските си гости и наблюдения върху българската култура, политика, социални проблеми и начин на живот.

Друга инициатива, предложена от предишни стипендианти, и успешно проведена вече втора година, беше мини-изложението с партньорски организации. Събитието кани български неправителствени организации и образователни институции да представят неформално дейността си пред новите стипендианти, запознавайки ги с различни възможности за доброволчество по време на престоя им в България. Тази година седем организации взеха участие в изложението – Американски съвети за образование (програма YES), Американския университет, Българската асоциация по четене (администрираща програмите за ученически обмен ASSIST, Davis и HMC), Фондация Корплюс за образование и развитие, Фондация Сингъл Степ, Фондация „Заедно в час“ и Тръста за социална алтернатива.

Успешните сътрудничества на Комисията с индустриални лидери в България продължава и през 2018 година. С подкрепата на КонтурГлобал МАРИЦА ИЗТОК 3 АД в гр. Гълъбово, настоящият ни помощник-учител в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника  ще продължи своята работа и през тази учебна година, а благодарение на сътрудничеството и щедростта на три български компании в гр. Панагюрище, Асарел-Медет АДОптикоелектрон Груп АД  и Оптикс АД, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мендижмънт и туризъм посреща своя втори пореден помощник-учител от Америка.

Не на последно място, в партньорство с Комисия Фулбрайт и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Асоциацията на европейските журналисти в България стартира новата си програма за медийна грамотност за ученици в гимназиален курс. Проектът, „Медийна грамотност в класната стая“, цели да подобри уменията на учениците да анализират и интерпретират критично новини и информация. По време на Фулбрайтовата ориентация, американските помощник-учители по английски език и техните български учители-ментори участваха в еднодневна работилница за медийна грамотност, водена от Фулбрайтовата стипендиантка Боряна Джамбазова и София Клайнзасер, бивш помощник-учител по английски език в гр. Плевен и гр. София.

0