Новини и събития

Миграционни възможности и предизвикателства: летен семинар „Фулбрайт-Хейз” в България, 2017

През юли 2017 г. шестнадесет американски гимназиални учители, които преподават предмети като история, гражданско общество, специална педагогика и литература, прекараха един месец в България и взеха участие в летния семинар „Фулбрайт-Хейз”, организиран от Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт” по темата „България в контекста на миграцията и предизвикателствата пред европейското сътрудничество”. Финансираната от Министерството на образованието на САЩ програма „Фулбрайт-Хейз” предоставя възможност за краткосрочни летни семинари извън САЩ за американски преподаватели в социалните и хуманитарни науки, които чрез обучение и пътешествие да повишат своите знания и разбиране за културата и народите на други страни. Темите и домакините на семинарите се сменят всяка година. През 2017 за домакини бяха избрани България, Чили и Тайланд.

Летният семинар „Фулбрайт-Хейз” в България запозна участниците с богатата културна и политическа история на страната, изследвайки връзката между влиянието на миналото върху настоящата национална идентичност. Чрез срещи с изтъкнати учени, представители на правителствени и неправителствени организации, хора на изкуството и граждански актитивисти, участниците в семинара си съставиха мнение за историческите и съвременни взаимоотношения на България с Европейския съюз, НАТО, Русия и Турция и как тези взаимоотношения са създали възможности и предизвикателства пред европейската интеграция на България.

Тъй като България е гранична зона на Европейския съюз и се намира на предната линия на скорошната беженска и мигрантска криза, бяха обсъдени стратегиите на страната за справяне с притока на чужденци, който поставя на изпитание регионалната и европейска стабилност. Семинарът също така разгледа и миграцията в по-широк смисъл, не само по отношение на бежанците и мигрантите от Близкия изток и Африка, но и българската емиграция към ЕС и САЩ в търсене на образователни и професионални възможности. Лекторите разгледаха как „изтичането на мозъци”на повече от милион българи към САЩ и Европа е довело до сериозни последици по отношение на демографията, икономиката, образованието и културата на страната. Паралелно с това, участниците имаха възможността да съпреживеят българското виждане на проблема в личен аспект чрез съвременни филми и литературни произведения.

Началото на семинара бе дадено в Университета на Чикаго, където двудневната ориентация предложи ускорен курс по българска история и култура, както и общо въведение в настоящата бежанска и мигрантска криза в Европа. Тъй като Чикаго е „българската столица на САЩ”, участниците се срещнаха с изявени български имигранти от най-различни сфери, които са пристигнали в САЩ по различно време и по различни причини. Групата посети Българска църква, участва в празненство в местен български ресторант, където домакин беше българският консул в Чикаго Иван Анчев, и се научи да танцува първото си хоро.

След това въведение, участниците в семинара се чувстваха подготвени да се потопят в истинското българско ежедневие. След кратък престой в София и интензивна програма от лекции, туристически разходки и културни събития, групата се отправи към Велико Търново, Варна и Бургас, където посети исторически и културни забележителности и се запозна с лекциите на местни учени, културни дейци и активисти на неправителствени организации.

След като научиха много за миграцията на теория, участниците прекараха един ден в бежанския лагер в Харманли, където помагаха в преподаването на английски език на децата и поговориха със сирийски и афганистански младежи за преживяванията им. При завръщането им в София непосредственият опит от срещата с бежанците беше поставен в по-широк контекст по време на еднодневния семинар за миграционни проблеми, който включваше представители на Министерството на вътрешните работи на България, Офисът на Върховния комисариат за бежанците при ООН, Международната организация по миграция, Българския червен кръст и експерти, журналисти и представители на неправителствени организации.

Тъй като темата за миграцията неизбежно е свързана с границите, групата на „Фулбрайт-Хейз” прехвърли южната граница на България и прекара четири дни в Солун, Гърция, където видя как бежанската криза се е отразила на региона и какви са приликите и разликите с положението в България. Нашите прекрасни домакини от Гръцката Фулбрайтова комисия, освен че организираха фантастична и вкусна програма като въведение в гръцката култура, уредиха и посещение и обиколка в бежанския лагер Диавата, както и разговор с екипа на лагера и наблюдение на уроци.

Семинарът завърши с посещение на красивия исторически град Пловдив, където участниците се срещнаха с представители на общината, запознаха се с впечатляващото минало и яркото настояще на града и бяха поканени на запомнящ се спектакъл от български фолклорни песни и танци, изнесен от възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Където и да пътуваше групата, местните хора показваха интерес към работата на американските учители и техните впечатления от България. Най-голямата частна телевизия с национално покритие, bTV, дори подготви специален репортаж за семинара „Фулбрайт-Хейз”: http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/amerikanski-uchiteli-se-obuchavat-u-nas.html

Вече обратно в София, 16-те участници направиха презентации за преживяното и за това как смятат да включат наученото в училищните програми, които ще запознаят стотици американски ученици с различни страни на българската култура. Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ би искала да изрази благодарността си към нашите партньори от Министерството на образованието на САЩ, Университетът на Чикаго, Гръцката комисия „Фулбрайт“, и нашите български лектори и преподаватели за приноса им към успешното провеждане на летния семинар „Фулбрайт –Хейз“ в България през 2017 г.

0