Новини и събития

Американският балетен експерт Пола Уебър в София, 26 март – 9 април

Талантливият и опитен американски педагог Пола Уебър, ръководител на катедра „Танц“ в Университета на Мисури в Канзaс Сити, е поредният Фулбрайтов специалист, който ще сподели знанията си с български танцьори. В първата седмица на гостуването си тя ще проведе безплатни майсторски класове с танцьорите на Балет „Арабеск“ и Музикален театър, както и с учениците в Балетно студио „Одет“ и Танцово училище „Илиев“. Във втората седмица г-жа Уебър ще преподава в интензивната танцова програма „Танцова работилница Dance It!” на фондация „Танцово изкуство – Илиев“.

Пола Уебър в момента е един от директорите на Wylliams/Henry Contemporary Dance Company и ръководител на трупата на Albany Berkshire Ballet. Тя е работила като гост-преподавател в редица утвърдени учебни заведения в САЩ и е носител на редица престижни награди от Консерваторията за музика и танц в Университета на Мисури в Канзас Сити, отличаващи я като блестящ педагог. Нейни хореографии се поставяни в Тhe Kansas City Ballet, the Albany Berkshire Ballet, the Kansas Regional Ballet, the Wylliams/Henry Contemporary Dance Company, Midwest Youth Ballet, Alexandra Ballet, Kansas City Youth Ballet, Allegro Ballet of Houston и City in Motion. Носителка е на три награди Craft of Choreography от Regional Dance America (2004, 2008 и 2014). Две нейни творби са представяни на Young Tanzsommer Dance Festival в Австрия от Allegro Ballet of Houston. През 2010-та тя получава националната награда за хореография от Regional Dance America, а през 2011-та е избрана за един от хореографите на National Choreographers Initiative 2011. Също така е член и бивш председател на CORPS de Ballet International, Inc.

В България Пола Уебър идва чрез програма “Фулбрайт” за краткосрочно гостуване на специалисти от САЩ по покана на фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Мисията на фондация “Танцово изкуство – Илиев” е да подпомага развитието на младите български танцьори, срещайки ги със световен професионален опит чрез танцови програми в с чужди преподаватели в България и стипендии за участие в американски танцови програми. Фондацията реализира собствени танцови продукции с явна българска идентичност, които не само да обогатят съвременното танцово изкуство в България, но и да го направят известно в чужбина. Фондацията работи да насърчи и подкрепи пълноценното участие на децата, включително и деца в риск, в обществения живот като използва потенциала на танцовото изкуство за социално-образователни инициативи.

0