Новини и събития

Фулбрайтов специалист гостува на Балетна Академия Марян

През август 2017 г. Фулбрайтовият специалист от САЩ Данита Емма гостува като преподавател и ментор на младите таланти, които участваха в тазгодишното издание на балетна школа „Марян“.  Школата представлява двуседмична лятна академия за деца от 7 до 18 годишна възраст, която се провежда в село Марян. Инициатор на школата е Диляна Никифорова, прима балерина на Националната опера и балет. Тази година в балетната академия участваха над 40 млади таланти от България, Великобритания и Италия, под менторството на Диляна Никифорова, Дарина Бедева (примабалерина Софийска опера и балет), Капка Роглева (примабалерина Бургаска опера), Трифон Митев (премиер-солист Софийска опера и балет) и Данита Ема, преподавател от САЩ, гостуващ в България по програма „Fulbright Specialist“. Балетната академия е подкрепена от Фондация “Америка за България” и местните общини.

Фулбрайтовият специалист Данита Емма има над четиридесетгодишен опит като балетен педагог, хореограф, журьор и продуцент. Нейната кариера е формирана и вдъхновена от световно известната Мадам Габриела Дарваш. Данита Емма е преподавала в Националната опера и балет на България (София), в Бургаската опера, Ейли II и Атланта балет (САЩ). Давала е класове и е била журьор на кандидати за постъпване в Оукланд балет (САЩ). Била е преподавател в балетни студия, висши училища по сценични изкуства, колежи, фестивали, регионални компании и при кандидатствания за балетни компании по цялото източно крайбрежие на САЩ. Нейни студенти са танцували в балетните представления на Атланта балет, Американския балетен театър, Ню Йорк Сити балет, Джофри балет, Танцовия театър на Харлем и Орландо балет. Г-жа Емма има бакалавърска степен по танци от университет Бренау. Работила е в Хобарт и колеж Уилям Смит, в университетите Сиракюз, Бренау и Джорджия. Тя инициира и провежда летни интензивни балетни курсове към университетите SUNY Бинхамптън и Сиракюз.

Двуседмичната академия завърши с два балетни концерта – на 17 август на сцената на читалището в село Марян, и на 18 август в градското читалище в Елена, под патронажа на кмета инж. Дилян Млъзев. Изпълнителният директор на Комисия „Фулбрайт“ Анджела Родел и програмният координатор за Фулбрайтови специалисти Рада Кънева имаха удоволствието да присъстват на гала спектакъла на 18 август в град Елена. Балетният спектакъл включваше съвместни изпълнения на всички деца, участвали в академията, и на професионалните балетни артисти, техни ментори. В афиша бяха включени два едноактни балета – “Пахита” и сцената на сенките от “Баядерка”, в които участваха примабалерините Диляна Никифорова и Марта Петкова, и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев от националния балет.

Бихме искали да поздравим младите таланти, невероятните им ментори, и организаторите за успеха на този проект. Очакваме с нетърпение нови възможности за съвместна работа в сферата на изкуствата.

0