Новини и събития

Комисия “Фулбрайт” и фонд “Благодарност към Скандинавия” празнуват десета годишнина от началото на съвместната си дейност

На девети март 2017 г. Негово Превъзходителство посланикът на САЩ в България даде прием в чест на десетата годишнина от началото на сътрудничеството между комисия “Фулбрайт”, организацията на евреите в България “Шалом” и фондът за стипендии ”Благодарност към Скандинавия”.  “Благодарност към Скандинавия” е неправителствена организация с идеална цел, базирана в САЩ, която осигурява стипендии за обучение на студенти от тези европейски страни, които са положили усилия за спасяването на еврейската общност по време на Холокоста. Преди десет години бившият изпълнителен директор на Комисията доцент Юлия Стефанова, членът на Борда Виктория Меламед и нейният съпруг Виктор Меламед, и двамата изявени членове на българската еврейска общност, се свързват с фонда за стипендии “Благодарност към Скандинавия” и предлагат да бъдат признати усилията, положени от страна на българската държава за спасяването на гражданите от еврейски произход, и да бъде учредена съвместна стипендия, която да се дава ежегодно на български студент – Фулбрайтов стипендиант за обучение в магистърска програма в САЩ. Наравно със скандинавските страни-партньори на Фонда, а именно Норвегия, Швеция, Дания и Финландия, България е единствената друга държава, която е призната и подкрепена от тях. Освен че влиза в ролята на посредник между комисия “Фулбрайт” и “Благодарност към Скандинавия”, организацията на евреите в България „Шалом” всяка година оказва активна помощ на Комисията по време на провеждане на конкурса за избор на подходящи кандидати за стипендията.

Приемът на девети март беше почетен от бившия президент на Република България Росен Плевнелиев, висши служители от българското Министерство на външните работи и Софийска община и настоящи и бивши Фулбрайтови стипендианти. Д-р Александър Оскар, президент на организация „Шалом”, в словото си отбеляза важността на възпоменателното събитие в чест на 74-та годишнина от спасяването на българските евреи. Д-р Оскар спомена и трагичната съдба на повече от 11 000 евреи, депортирани към концентрационните лагери от окупираните от български войски територии в Егейска Тракия и Македония.

Изпълнителният директор на комисия “Фулбрайт” Анджела Родел изказа своята благодарност към фонда „Благодарност към Скандинавия” и организация „Шалом” за плодотворното съвместно сътрудничество през последните десет години и прочете поздравителен адрес от изпълнителния директор на Фонда Кели Рамот.

Събитието продължи с вълнуващо изпълнение на Александра Георгиева, ученичка в 9-ти клас в софийското 51 училище, където Хана Лийб, помощник-учител по английски език по програмата Фулбрайт/Америка за България, ръководи отбор по реч и дебати. Александра изпълни откъси от “Дневникът на Ане Франк”. След това Румяна Михайлова, стипендиант на съвместната програма “Фулбрайт-Благодарност към Скандинавия”, представи спомени от студентския живот в Ню Йорк и своите „разговори с чужденци”. Тържествената програма завърши с разтърсващо литературно четене на откъс от книгата на Ели Визел „Нощ”, представено от проф. д-р Ева Волицер, преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет, Фулбрайтов стипендиант и член на българската еврейска общност.

Резиденцията на американския посланик послужи за великолепен декор на събитието. Къщата е била собственост на богато българско еврейско семейство, което се спасява от Холокоста  напускайки страната в навечерието на Втората световна война и впоследствие моли посолството на САЩ в България да закупи имота, за да не бъде национализиран от комунистическия режим.

Програмата “Фулбрайт” е учредена през 1946 година от сенатора Уилям Фулбрайт като пряк отговор на ужаса, преживян от човечеството по време на Втората световна война и Холокоста. Затова  съвместната дейност на комисия “Фулбрайт” и фонда ”Благодарност към Скандинавия” представлява прекрасен пример за подкрепа на мисията на Фулбрайт за задълбочаване на съвместния диалог и разбирателството между общностите, народите и нациите. Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” би искала още веднъж да изкаже признателност на “Благодарност към Скандинавия” за подкрепата през последните десет години и да подчертае, че очаква много нови десетилетия съвместна дейност.

0