Новини и събития

Доброволчески ден на “Фулбрайт” – България

На 28 април група от 20 стипендианти по програма „Фулбрайт”, двама програмни координатори и изпълнителния директор на Българо-американската комисия за образователен обмен обединиха усилия за подпомагане на разкопките и  почистването на един от най-забележителните паметници от  римско време в Пловдив – голямата епископална базилика. Това е уникален археологически обект построен през V-VI век, който в момента се разкопава и реставрира благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”, община Пловдив и местния бизнес. Базиликата е била действаща до 6ти век, след което най-вероятно е била сериозно увредена от земетресение. Няколко десетилетия след нейното разрушаване, на мястото на централния храм се появява некропол. Стипендиантите по програма „Фулбрайт” имаха уникалната възможност да почистват и сортират кости от различни погребения и да помогнат да бъде разкрита част от мозайката, която се оказа в отлично състояние. Стипендиантите и екипът на комисия „Фулбрайт” научиха интересни факти за историята на този впечатляващ исторически паметник от ръководителя на археологическия обект Жени Танкова, реставратора Елена Кантарева-Дечева, Ленко Ленков и Диана Трифонова от фондация „Америка за България”, и от групата археолози, работещи на разкопките.

След интензивната работа сутринта, Ленко Ленков, програмен директор, и Диана Трифонова, програмен асистент към програма Гражданско общество и демократични институции на фондация „Америка за България”, наградиха всички доброволци със специална значка за признателност и ги заведоха на посещение в ателието, където се извършват реставрационните дейности. Денят завърши с посещение в Малката базилика, друг забележителен паметник от 5ти век, разкрит през 1988г. и възстановен през 2010г. с финансовата помощ на фондация „Америка за България”, Министерство на културата и община Пловдив.

Бихме искали да изкажем своята благодарност към всички археолози и реставратори, работещи на Голямата базилика, и към нашите колеги от фондация „Америка за България” за предоставянето на тази уникална възможност да вземем участие в разкриването на археологически находки отпреди 15 века. Преживяването беше наистина незабравимо!

Благодарим за чудесните снимки на нашия стипендиант Джереми Чеймбърлин.

0