Новини и събития

Национален турнир на Фондация „БЕСТ” за 2016

От 22 до 24 април 2016 над 400 ученици, треньори, съдии и доброволци се събраха във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, 126 ОУ “Петко Ю. Тодоров” и Софийски университет “Св. Климент Охридски” за националния турнир на Фондация “БЕСТ” за учебната 2015/2016 година. Гимназисти от 27 училища в 19 града се състезаваха на английски език в дебати стил “World Schools”, рецитиране на проза, рецитиране на поезия, драматически дует и оригинално ораторство.

“След регионалните турнири през тази учебна година беше много вълнуващо да съберем трите региона в София за такова голямо състезание” – каза Анна Фюселие, директор на Фондация “БЕСТ” и помощник-учител по програма „Фулбрайт” в 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов”, София. “Година, а за много ученици – години, изпълнени с реч и дебати на английски, бяха вложени, за да се стигне до този уикенд. Беше много специално.”

На церемонията по награждаване в неделя в СУ “Св. Климент Охридски” заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов коментира стойността на речта и дебатите на английски за възпитаването на ново поколение високо образовани и ангажирани млади лидери. Президентът на Американския университет в България Страци Кулински изрази подкрепата си към участниците в състезания на “БЕСТ”. Изпълнителният директор на “Заедно в час” Евгения Пеева подчерта трансформиращата сила на речта и дебатите в нейния живот. Заедно с г-жа Пеева, Тами Палчиков, aташе по въпросите на културата и образованието към Посолството на САЩ в София, награди финалистите на състезанието.

Церемонията по награждаване също беше време за представяне и подкрепа на десетимата ученици, които ще представят “БЕСТ” и България в чужбина това лято. През юни четирима от победителите в Квалификационния турнир за САЩ, който се проведе през март, ще заминат за Солт Лейк Сити, щата Юта, където ще се състезават в националния турнир за 2016 година на Американската асоциация по реч и дебати. А през юли шестима члена на българския национален отбор по дебати към Фондация “БЕСТ” ще участват в турнира “Heart of Europe” (Сърцето на Европа) в Чехия.

Пълен списък с училищата, представени на състезанието, както и на наградените ученици, можете да видите тук.

 

0