Новини и събития

Ориентация за американски стипендианти

На 1-10 септември в София се състоя ориентацията на новата група американски Фулбрайтови стипендианти. 32 помощник-учители по английски език (6 от които – избрани за втора година в България), 2 университетски преподаватели и 5 студенти изследователи прекараха 10 дни в усилено изучаване на български език и запознаване с българската култура, политика и общество.

Едно от първите неща, които ученолюбивите стипендианти научиха след изписването на имената си на кирилица бяха хорáта Право и Ганкино, преподадени им не от друг, а изпълният директор на Комисията, Анджела Родел! По време на лекцията си за историята на българската народна музика тя полу на шега подчерта важността на уменията по народни танци за социалната интеграция на стипендиантите, съвет, които те приеха съвсем насериозно. Някои от тях имаха възможността да практикуват още същата вечер в традиционен български ресторант с вечерна програма!

Групата посети също Рилския манастир и Американския университет в Благоевград, където беше поздравена от президента на АУБ д-р Дейвид Еванс, срещна се с д-р Рон Харви, преподавател по психология и Фулбрайтов възпитаник, Михаела Кафеджийска, бивша състезателка по реч и дебати на английски език с Фондация БЕСТ, и настояща студентка в АУБ, и с представители на отдели „Прием на студенти“ и „Събития“, които представиха своята дейност. Срещата завърши с изключително интересната и информативна лекция на тема съвременна българска политика, представена от провоста на АУБ, д-р Емилия Занкина.

Помощник-учителите по английски език участваха в специализирани работилници на методологични теми, подготвени от по-опитните им колеги, български учители ментори, или експерти от Академия НИКЕ | Steps Academy. Всички стипендианти пък имаха възможността да участват в специално организираното мини-изложение на партньорски организации, където неправителствени организации като Фондация Корплюс за образование и развитие, Фондация Single Step, Асоциацията на европейските журналисти-България, Тръст за социална алтернатива, Фондация „Заедно в час“, Американски съвет за международно образование и Българската асоциация по четене представиха своите програми и различни възможности за доброволческа дейност.

Фулбрайтърите имаха също късмета да присъстват не на едно, а на две партита тази година, по любезната покана на Американското посолство в София и на Фондация „Америка за България“, основен спонсор на програмата за помощник-учители по английски език. В посолството групата бе посрещната от заместник-посланик Джъстин П. Фридман и се срещна с американски дипломати, сред които Дрейк Уайзърт, съветник по обществените въпроси и Мат Хагенгрубър, културно аташе. Фондация „Америка за България“ покани новите стипендианти да разгледат интерактивния детски музей, МУЗЕЙКО, където президентът на Фондацията, Нанси Шилер, им разказа за историята и целите на Фондацията. Помощник-учителите се срещнаха също със свои млади колеги от мрежата на Фондация „Заедно в час“.

В различни дни по време на ориентацията стипендиантите имаха и възможността да се срещнат неформално с българи с разнообразни професии и образование, като част от инициатива на Комисия Фулбрайт за културен обмен. Инциативата кани доброволци да прекарат една вечер у дома в компанията на Фулбрайтов стипендиант. Както и в предишните години, много от нашите доброволци домакини бяха български възпитаници на програма Фулбрайт, както и съмишленици, партньори и приятели на програмата.

Последните няколко дни бяха особено вълнуващи за помощник-учителите и техните български ментори, които пристигнаха от 26 града в България да ги посрещнат и заведат в новия им дом. Заедно те участваха в уъркшоп на тема социално разнообразие, специално подготвен от експерти от Тръста за социална алтернатива. Различните задачи и групови упражнения имаха за цел да насърчат участниците да изследват собствените си предразсъдъци и граници на толерантност, както и да развият по-дълбоко разбиране за чуждата култура и да се сближат помежду си.

Ориентацията завърши с парти за сбогуване, където се отпразнува един много специален рожден ден! Гостите бяха приятно изненадани и от прекрасните изпълнения на Хора на Комисия Фулбрайт – инициатива на изпълнителния директор на Комисията, Анджела Родел, която за трета поредна година кани музикално надарени Фулбрайтови стипендианти да учат и изпълняват традиционни български фолклор.

0