Новини и събития

Ориентация за помощник-учители

На 10-ти септември, 2017, трийсет и един американски стипендианти по програма Фулбрайт| Фондация „Америка за България“, двама корпоративно спонсорирани помощник-учители и петима специализанти успешно завършиха 10-дневната си интензивна ориентация в София. На първия ден от обучението си те бяха приветствани от изпълнителния директор на Комисия „Фулбрайт“, Анджела Родел, и от Наталия Митева, директор на програмите за образование във Фондация „Америка за България“. Представителите от Американското посолство в София Брайън Стимлър, съветник по обществените въпроси; Матю Хагенгрубър, аташе по културните и образователни въпроси; Кейт Макгиъри, генерален консул и Тери Кобъл, регионален съветник по сигурността , също се обърнаха към новите стипендианти и подчертаха ролята им на културни посланици на САЩ в България. Д-р Благородна Макева, заместник-директор на Дирекция „Национална полиция“, беше специален гост на срещата и обърна внимание на въпроси свързани с безопасността на стипендиантите по време на престоя им в България.

По традиция обучението включваше ежедневни уроци по български език, дискусии насочени към културната адаптация на стипендиантите и работилници по преподавателска методология. Доц. Емилия Занкина от Американския университет в България направи преглед на новата българска история и предизвикателствата на прехода на българското общество към демокрация. Сара Перин, изпълнителен директор на Тръста за социална алтернатива и новоизбран член на Управитления съвет на Комисия „Фулбрайт“, представи лекция на тема „Демографски предизвикателства“. Регионалният специалист по англоезично обучение от Американското посолство в Белград, Сърбия, Джен Макартър, сподели огромния си опит с младите помощник-учители в две сесии на тема комуникативни умения и преподаване на групи с разнородно владеене на езика. Жана Загорова, Радост Събева и Дора Трифонова, бивши обучители в българската дивизия на американския „Корпус на мира“, водиха работилници по български език и култура и умения за работа в екип. Маргарита Добрева и Людмила Хвалабогова, опитни педагози и ментори на американски помощник-учители, запознаха новите стипендианти с административната организация в българското училище, със задължителната документация и с българските стандарти за оценяване на учениците. Повечето от останалите практически занимания, свързани с планирането на уроци, дисциплината в клас, както и традиционните 15-минутни практически уроци, бяха водени от ветераните помощник-учители Хана Комби, Емили Енкуист, Ана Брейнърд, Емили Паксън, Борис Бузов, Хелена Татгенхорст, Ана Херник, Маркъс Майкъл и Моли О‘Кийф, които ще играят ролята на ментори на новите стипендианти през учебната година.

Един цял ден от Ориентацията бе посветен на презентацията и обученията на Фондация „БЕСТ“. Фондация „БЕСТ“ бе създадена през 2013 година от шестима помощник-учители по английски език. Днес много от учениците, състезавали се в БЕСТ турнири по реч и дебати на аглийски език от всички краища на страната, са вече част от ръководния екип на фондацията, заедно с настоящите американски Фулбрайтови стпендианти. Изпълнителният директор на БЕСТ, Дена Попова, и Хана Комби, помощник-директор на фондацията и същевременно помощник-учител по английски език в София, представиха историята, целите и постиженията на организацията пред над 60 души – помощник-учители и техните български ментори.

Част от културното преживяване за младите американци бяха вечерята в традиционен български ресторант и нестинарски танц наживо, посещението във величествения Рилски манастир и партито по посрещането на стипендиантите в детския музей МУЗЕЙКО, организирано от спонсора на програмата, Фондация „Америка за България“. Някои от новите инициативи, предложени от завършващи стипендианти, бяха приложени в тазгодишната ориентация с голям успех. Мини-изложението на партньорски организации даде възможност на осем организации от сферата на образователните и социални дейности да представят своята работа в неформална обстановка, както и да предложат на стипендиантите различни начини да се включат като доброволци по време на престоя си в България. В изложението участваха Американският университет в България, Американският съвет в България (програми YES), Българската асоциация по четене, Фондация „Корплюс“ за образование и развитие, CVS-Bulgaria/SCI International, Фондация „Сингъл степ“, Фондация „Заедно в час/ Teach for Bulgaria и Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Безспорно най-вълнуващото преживяване за всички нови стипендианти беше вечерята им с български семейства и домакини-доброволци, също нова инициатива на Комисия „Фулбрайт“. За първи път на стипендиантите беше предложено и медийно обучение, осъществено от опитните журналисти Люба Йорданова (Капитал, Заедно в час) и Ивайло Везенков (BiTV).

С подкрепата на КонтурГлобал Марица Изток – 3, Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в гр. Гълъбово тази година посреща своя втори помощник-учител по програма „Фулбрайт“. Благодарение на сътрудничеството и щедростта на три български компании, Асарел-Медет АД, Оптикоелектрон Груп АД, и Оптикс АД, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мендижмънт и туризъм в град Панагюрище има възможността за първи път да участва в програмата като училище-домакин.

Желаем на всички наши учители прекрасен първи учебен ден и успешна и удовлетворяваща учебна година!

0