Новини и събития

Семинар “Стажове и доброволци в музея”, 14 септември 2018, Пловдив

На 14.09. в Регионален археологически музей – Пловдив се проведе поредното практическо обучение за музейни специалисти, организирано от Комисия „Фулбрайт” в партньорство с Фондация “Моят музей” и с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019”. Предпоследният от поредицата семинари имаше за цел да разгледа темата за ангажиране на доброволци и стажанти в музея, като свърза в едно няколко нишки следвани в други семинари — музейната мисия, публичния облик на музея, разбирането на нуждите и интересите на музейната публика и изграждането на диалози с нея. Участниците дискутираха как да привлекат и задържат доброволците в музея и как да формулират длъжностните им характеристики и изберат подходящи за тях задачи. От дискусията стана ясно, че общовалидни предписания няма – всяка институция има специфични нужди и възможности да поеме доброволци. Всяка задача в музея също има своята специфика и изисква специфичен човешки ресурс. Също така всеки доброволец има конкретна мотивация, умения, познания и интереси. За да организира ефективно работата си с доброволци, музеят трябва да конкретизира своите задачи, да подбере точните доброволци за конкретните задачи и да планира внимателно необходимия човешки ресурс, който ще организира и ще отговаря за работата с тях. Водещите споделиха впечатления и натрупана опитност от от работата на доброволците в техните институции, дадоха примери за таблици-планове за няколко вида стажантски задания, съвети за начини за набиране на доброволци, предварителна подготовка и стратегия за дългосрочното им ангажиране. Беше споделена и обратна връзка от страна на доброволец-ветеран, която насочи вниманието към това колко малко от музейните институции разбират личната мотивация, интереси и нужди на доброволците.

Освен дискусиите, обучението на участниците бе осъществено и чрез редица практически задачи – изготвяне на ефективен апел за привличане на доброволци за конкретни задачи; изготвяне на длъжностна характеристика за доброволци и други. Водещи на това обучение бяха Весела Герчева (Детски научен център „Музейко”), Мария Карадечева (РИМ-Пловдив), Адриана Любенoва (Фондация Моят музей; ПУ „Паисий Хилендарски”) и Тодор Петев (Фондация Моят музей; СУ „Св. Климент Охридски”).

Последното от поредицата практически обучения за музейни специалисти от Пловдив и региона ще се състои на 5 октомври. Повече информация за проекта можете да намерите тук.

0