Новини и събития

Седмица на международното образование, 16-20 ноември, 2015

Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” чества Седмицата на международното образование в България (16-20 ноември) с редица мероприятия за популяризиране приноса на американското образование в подготовката на български ученици и студенти, учители и преподаватели, учени и изследователи, специализанти и професионалисти за лидери в глобалния свят.

В центъра на тазгодишните мероприятия бе конкурсът за стипендии Opportunity Funds за подготовка на талантливи ученици, които имат високи академични постижения, награди и лидерски изяви, но не разполагат с достатъчно финансови средства, да кандидатстват успешно за прием с пълни стипендии в акредитирани американски колежи и университети.

Изпълнителният директор на Комисията, г-жа Анджела Родел, консултантът за образование в САЩ Снежана Тенева и програмните координатори Илияна Димитрова и Рада Кънева посетиха американските центрове в София, Пловдив, Плевен, Русе, Бургас и Хасково и 29 гимназии в страната, където преподават фулбрайтови американски помощник-учители. Те представиха предимствата на американското образование пред повече от 400 заинтересовани ученици, родители, учители, администратори и представители на медиите. Снежана Тенева се срещна и с учениците от ПМГ „Академик Никола Обрешков” в Бургас и МГ „Баба Тонка” в Русе.

Над 1200 студенти и професионалисти посетиха щанда на Комисия „Фулбрайт” на изложението на американските университети в София, организирано от SRT, изложението „Учи, работи, пътувай” в Пловдив и София, Дните на кариерата в Техническия университет в София , Дните на кариерата в сектора на информационните технологии в София и международните образователни изложения, организирани от Интеграл и QS в София.

Представители на американските висши училища Бентли, Йейл и Конкорд посетиха Консултантския център и представиха процеса на кандидатстване в бакалавърски и магистърски програми в Комисия „Фулбрайт” и Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” в София.

Участниците във виртуалната групова консултантска програма „Образование в САЩ” на Комисия „Фулбрайт” се включиха в Международния ден на студента, организиран от CollegeWeek Live, чрез виртуални информационни срещи с представители на над 100 американски висши училища.

Общо, над 2000 участници в Седмицата на международното образование в България отбелязаха предимствата на американското висше образование.

0