Новини и събития

Семинар по медийна грамотност

Вторият годишен семинар по медийна грамотност за американски помощник-учители по английски език по програма Фулбрайт, се състоя на 7-10 ноември, 2019, в София. Семинарът събра тридесет и един помощник-учители от България, тринадесет от Гърция, девет от Румъния, пет от Косово, пет от Македония, четири от Сърбия, три от Хърватска, три от Черна гора, две от Босна и Херцеговина и един от Малта, всички изпълнени с нетърпение да научат повече за това как се преподава медийна грамотност в клас, да споделят гледни точки за различни медийни събития, да обменят практики по отношение преподаването на английски език като втори чужд, и да научат повече един за друг. Повечето от помощник-учителите по английски език в Югоизточна Европа преподават в университети, докато в България и Гърция те са ангажирани с преподаване в гимназиалния курс на държавни, общински или частни (в Гърция) училища.

В деня на своето пристигане участниците бяха поканени на специален прием в резиденцията на НП Херо Мустафа, новият посланик на САЩ в България. Събитието представляваше възможност за гостите да се запознаят с български колеги, представители на неправителствения сектор в България, както и с представители на Министерството на образованието и науката и журналисти. С кратки речи ги приветстваха Херо Мустафа, президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и заместник-министърът на образованието и науката, Деница Сачева.

По време на двудневния семинар помощник-учителите взеха участие в лекции и работилници на тема медии и преподаване на английски като чужд език. Дийн Старкман, лектор в Централния европейски университет в Будапеща и старши редактор на Международното обединение на разследващите журналисти, представи някои обезпокоителни данни и сподели тревогите си за бъдещето в реч на тема „Структурни предизвикателства пред журналистиката в полза на обществения интерес“. Барбара МакКормак, вицепрезидент на отдел „Образование“ в медийния музей „Нюзиъм“, Вашингтон, проведе няколко работилници на тема преподаване на медийна грамотност и справяне с източници на подвеждаща информация, които биха могли лесно да се приложат и в контекста на класната стая или университетската аудитория. Д-р Ръсел Франк, професор по програма Фулбрайт в университета „Аристотел“ в Солун предложи по-академичен поглед към фалшивите новини като фолклор, а Скот Фармър, експерт по английски език в България и Адам Розен, преподавател по програма Фулбрайт в Молдова, предложиха на младите учители практически съвети относно преподаването на фонетика, приложението на технологии в класната стая и планирането на урочното съдържание. Заедно с помощник-учителя ветеран от България, Кийгън Скот, Адам Розен и Скот Фармър отговориха на различни въпроси в едночасов панел на тема „Преподаване на английски като чужд език“. Участниците се срещнаха също с Мартин Димитров, журналист от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ), който им разказа повече за съвместния проект на Фулбрайт България и АЕЖ – Медийна грамотност в класната стая, и за платформата за ученическа журналистика, sCool Media, създадена от АЕЖ.

В допълнение към методология и медии, в семинара беше включена още една тема от изключителна важност днес – темата за социалното и етническо разнообразие и интеграцията. Дискусията водиха Кортни Мофет-Бато и Сузане Хамша от Европейската Фулбрайтова инициатива за разнообразие, проект по идея на Немско-американската комисия „Фулбрайт“. Участниците взеха също урок по народни танци с майстора на танца Петър Илиев, известен хореограф и основател на Фондация „Илиев Денс“. Не на последно място, участниците бяха запознати с дейността на Фондация БЕСТ – организация, основана през 2013 година от шестима американски помощник-учители по програма Фулбрайт в България. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на фондацията и Тиана Браунен, помощник-директор и настоящ Фулбрайтов стипендиант, разказаха на участниците в семинара за своето голямо международно събитие, Balkan Voices/ Гласове от Балканите, което се провежда вече за трета поредна година в Американския университет в Благоевград. Тази година съревнованието ще се проведе на 3-5 април, 2020, и ще събере отново младежи от Централна и Източна Европа, които ще се състезават с авторски речи на английски език.

Двудневният семинар завърши с изключително успешно Шоу на талантите, в което взеха участие помощник-учители от различни държави и Фулбрайтови стипендианти от България. Паркър Смайт и Мат Лауър (България) откриха шоуто с авторски рап “Straight Outta Bulgaria”. Паркър Смайт, Андрю Ким (България), Нел Садър (Македония) и Колин Кътлър (Румъния) развеселиха публиката с авторски песни и кавър версии на популярни парчета, изпълнени на китара или банджо. Кейси Бринегар, Джон Томас и Даниел Нътинг (България) смаяха гостите с изпълненията си на пиано и флейта, а помощник-учителите Милана Мейтс (Сърбия), Исабел Амая (Косово) и Алекса Николау (Гърция) разсмяха всички със забавните си истории за татуировки, романтични срещи и следване на бащините съвети за живота и любовта на Балканите.

В последния ден на семинара участниците имаха възможност да опознаят София, като се присъединят към една от трите тематични обиколки на града с екскурзовод, а част от тях избраха да участват в групово месене на хляб, организирано от нашите приятели от мрежата Хлебни къщи.

Българо-американската комисия за образователен обмен благодари на Бюрото по образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ за щедрата подкрепа на това събитие. Бихме искали да благодарим също на партньорите ни от други европейски Фулбрайт комисии в Европа, както и на културните отдели в американските посолства в региона за това, че ни „заеха“ своите помощник-учители за този уикенд. С нетърпение очакваме бъдещи възможности за съвместна работа в сферата на подобряване на медийната грамотност и борбата с дезинформацията в Югоизточна Европа!

0