Новини и събития

Семинар за Европейския съюз и NATO

Тридесет и вторият поред семинар, свързан с Европейския съюз и НАТО и организиран от Комисия Фулбрайт в Брюксел, се проведе на 4 – 8 февруари, 2020 г. Семинарът събра участници от над двадесет държави, които обсъдиха ролята на Европейския съюз и приоритетите на новоназначената комисия фон дер Лайен. Акцентите на семинара включваха посещения в Европейския съд, Европейската комисия, централата на НАТО и мисията на САЩ в Европейския съюз, както и прием по откриването в посолството на САЩ в Люксембург, в чест на 70-годишнината на програма Фулбрайт в Люксембург. Нашият помощник-учител по английски език по програма Фулбрайт | Фондация „Америка за България“, Гергана Костадинова, беше избрана да представлява Фулбрайт България на семинара.

 

Благодаря на Българо-американската комисия за образователен обмен за това, че ме избра да представлявам Фулбрайт България на семинара. Искрено оценявам тази възможност! Огромно „благодаря“ също за Ерика Лутс и Елизабет Блоксам от Комисия Фулбрайт в Брюксел – това са две жени с множество таланти! Усърдната им работа и всеотдайност по време на семинара направиха цялото преживяване незабравимо за всички участници.

Като помощник-учител по английски език в България, се радвам на всички преживявания, свързани с приспособяването ми към живота на учител в нов град. Опознах странностите на всеки един от класовете, на които преподавам, приятно ми е да си бъбря и да се уча от колегите ми, и знам къде да намеря най-добрите банички близо до училището.

Сред тази новосъздадена рутина, за мен беше интересно да се откъсна за една седмица по време на междусрочната ваканция – точно седмица след официалното напускане на ЕС от Обединеното кралство – за да посетя семинара ЕС-НАТО, организиран от Фулбрайт комисията в Брюксел. По програма семинарът обещаваше 4 дни на обучение и откривателство чрез презентации, срещи и възможности за създаване на контакти. И да, определно разбирането ми за ролята и важността на Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор. В действителност, семинарът се оказа много повече от това, и аз знам, че ще остане в спомените ми като преживяване дълго след приключването на работата ми като Фулбрайтов помощник-учител.

Беше увлекателно да попия всичката тази информация през перспективата на българо-американка, временно пребиваваща отново в България. Тъй като съм учила световно политическо и икономическо развитие, знаех, че Съединените щати никога не би трябвало да приемат за даденост съществуващите съюзи за даденост, а трябва активно да поддържат и инвестират в тези взаимноизгодни партньорства. Семинарът със сигурност потвърди това мое убеждение, особено когато разговаряхме с представители на мисията на САЩ към ЕС и мисията на САЩ към NATO. Имахме възможност да разговаряме и с д-р Пол Нихул, съдия в Европейския съд и възпитаник на програма Фулбрайт. Беше наистина вдъхновяващо да чуя д-р Нихул да обсъжда доверието си в институциите на Европейския съюз и решимостта си да служи на неговите граждани, като гарантира, че те се чувстват чути и разбрани. Като всеотдаен държавен служител той ни напомни да имаме вяра в нашите собствени демократични институции, тъй като страната ни поема безпрецедентни предизвикателства.

Семинарът подчерта важността на всички държави-членки и техния принос за цялостния успех на ЕС и NATO. Живеейки в България, аз съм наясно със стратегическата роля на страната в двете организации във времето на едно ново напрежение между „Запада“ и Русия. Също така често виждам табели, обозначаващи различни проекти за обновяване като финансирани от ЕС или чета за въздействието на политиките на ЕС в цялата страна. Например Гимназията с преподаване на чужди езици “Симеон Радев” в Перник, където преподавам, е бенефициент на различни образователни субсидии. Докато бях в Белгия и Люксембург, тези „спонсорирани от ЕС“ табели придобиха съвсем ново значение, когато ги разглеждах в по-широкия контекст на приоритетите на Европейския съюз за укрепване на споделената европейска идентичност чрез обмяна по програма Еразъм +, или чрез инвестиции в съживяването на региони, които са изправени пред икономически предизвикателства.

В момента най-големите предизвикателства пред ЕС включват миграцията, икономическото и социалното неравенство, климатичните промени и ускоряването на технологичните промени и свръхсвързаността. Всички тези предизвикателства придобиват нов смисъл, когато се разглеждат в регионален план вместо от перспективата на една държава. Когато споделих някои от тези си наблюдения с моите ученици, беше интересно да чуя техните перспективи на микро-ниво, базирани на личния им житейски опит, и да ги сравня с обобщенията на макро ниво, които получих по време на семинара.

Точно толкова ценна, колкото и образователните аспекти на семинара, беше възможността да се свържем с други Фулбрайтови стипендианти от цяла Европа. Беше ми много интересно да науча повече за техните изследователски проекти или магистърски програми, и да сравним учителски опит с другите ЕТА. Всички допринесоха с такива уникални перспективи за семинара – или от настоящата си работа, или от предишния си опит в САЩ. Надявам се, че тези приятелства, изградени по време на дълги автобусни пътувания, над покрити с Nutella белгийски вафли или чаши с бира Delirum, по време на упражнения по гореща йога или скитане по улиците на Брюксел, под обаянието на неговата история и архитектура, ще продължи да ни свързва в бъдеще, независимо от това къде се намираме.

 

0