Новини и събития

Шокиращо! Рояци чужденци щурмуват София, спират трафика, танцуват на държавна сметка

Хванахте ли се на това примамливо заглавие? Ако е така, трябваше да се присъедините към Семинара по медийна грамотност за американски помощник-учители по английски език в София на 1-4 ноември, 2018. ОК, тези „чужденци“ бяха американски помощник-учители по английски и бяха доста голям рояк: 32-ма от България, и 43-ма техни колеги, преподаващи в гимназии и университети в Румъния, Гърция, Сърбия, Турция, Македония, Косово, Черна гора, Хърватска и Босна и Херцеговина. А на 1-ви ноември трафикът в града наистина спря по пътя ни за прекрасния прием в резиденцията на Ерик Рубин, американския посланик в България, но доколкото ни е известно, протестите в центъра на града не бяха насочени към нашите два автобуса, пълни с гласовити Фулбрайтъри! Посланик Рубин и съпругата му Никол благосклонно приеха нашите изгладнели участници след това приключение; като основен спонсор на програмата за помощник-учители по английски език, президентът на Фондация „Америка за България“, Нанси Шилер, също поздрави групата.

В петък сутринта семинарът започна с кратко приветствие от Дебора Гуидо, регионален Фулбрайт директор за Европа от Държавния департамент на САЩ, както и с поздравления от Анджела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен. Иван Георгиев, разследващ журналист, водещ на новинарската емисия на bTV и стипендиант на Световния прес-институт в САЩ, представи завладяващ, но и обезкуражаващ обзор на медийната обстановка в Югоизточна Европа, който завърши с откъс от собствения му документален филм за свободата на пресата в Турция. През следващия ден и половина помощник-учителите работиха интензивно с вицепрезидента на отдел Образование в Нюзиъм, Барбара МакКормак, която води работилници на тема „Преценяване на факти, измислици и всичко помежду им: как да преподаваме медйна грамотност“, „Кой се страхува от фалшиви новини? Как да реагираме на подвеждащи медии“, „Борба с фалшивите новини: как да помогнем на учениците си да преборят троловете и злосторниците“. Участниците получиха възможност и да научат повече за силата на малките местни медии с лектора от посолството на САЩ Ед Кемик, дългогодишен репортер и редактор, чиято презентация бе озаглавена „Да разберем медиите: поглед към същината на събирането, писането и представянето на новините, и как вашите ученици могат да бъдат част от световната журналистическа революция“. Асоциацията на европейските журналисти – България, които в партньорство с Комисия Фулбрайт и Фондация „Америка за България“ създадоха набор от учебни планове за Фулбрайтовите помощник-учители по английски език, с цел да бъдат ползвани в клас и за създаването на журналистически клубове, също представиха своите материали и изслушаха коментарите на учители, които вече са приложили в клас част от материалите. Освен, че много се забавляваха, помощник-учителите си тръгнаха от тези работилници и с много практически задачи, които биха могли да използват веднага в класната стая.

След интензивните занимания с основна тема медии в петък, в събота участниците в семинара имаха възможност да избират между паралелни сесии на различна тематика. Региналният специалист по английски език от посолството на САЩ в Белград, Джен Макартър, бе в София за пореден път, за да представи обучения на тема преподаване на комуникативни умения, интегриране на критично мислене в класната стая и водене на дискусии на противоречиви теми. Тим Ван Слайк, настоящ преподавател по програма Фулбрайт в Пловдивския университет, води две сесии на тема включване на онлайн ресурси в класната стая и съвети за работа с ученици на различни езикови нива. Кортни Мофет-Бато, координатор на Европейската Фулбрайтова инициатива за разнообразие и бивш Фулбрайтов помощник-учител по английски език в Германия, даде на участниците храна за размисъл в работилница на тема „Проблеми на разнообразието и толерантността“, в която стипендиантите имаха възможност да споделят размисли за разликите между институциите, които са завършили и тези, в които преподават в момента, и да обсъдят културно подходящи начини за реакция при сблъсък с липса на толерантност.

Една част от нашето фалшво заглавие е вярна, обаче – помощник-учителите наистина танцуваха на държавна сметка, но ви уверяваме, че си струваше всяка стотинка! В петък вечерта, невероятният български танцьор Петър Илиев от „Iliev Dance Art Foundation”, ни предложи един изключително енергичен уъркшоп. Само за 60 минути помощник-учители, които никога преди това не бяха опитвали български народни танци, успяха да научат Кукунешкото хоро, и въртяха и подхвърляха партньорите си като професионалисти на Джиновско! Е, може би не чак като професионалисти, но определено всички много се забавляваха, а и всеобщото едночасово спъване и потене определено разби всякакви останали социални заледявания!

Сред културните дейности по време на семинара беше също представянето на Фондация БЕСТ за реч и дебати на английски език, създадена и управлявана основно от Фулбрайтови учители в България. Бившата БЕСТ състезателка Мариета Милушева смая публиката със своята авторска реч на тема „Българските оптимисти и къде да ги открием“, а ръководството на БЕСТ, Лазар Лазаров и Фейт Браун, разказаха повече за дейността на фондацията и поканиха колегите си от съседни държави да доведат свои ученици за участие в състезанието „Гласове от Балканите“, което ще се проведе в Американския университет в Благоевград през март 2019. Докато нашите гости се наслаждаваха на презентацията на БЕСТ, помощник-учителите от България имаха възможността да обсъдят предизвикателства на тийнейджърското поведение с психолога Анна Жукивская.

В неделя сутринта, участниците в семинара можеха да избират между обиколка на основните забележителности на София с гид, обиколка на царска София с бившия Фулбрайтов възпитаник и създател на подкаст за българска история Ерик Холзи, и месене на хляб в Хлебни къши София! Групата от млади хлебари беше най-многобройна и под ръководството на екипа на Хлебни къщи научи как да меси според зададена тема: какво бихте искали да имате в повече в живота си и какви стъпки трябва да предприемете днес, за да го получите? Участниците рисуваха картини в брашното, украсяваха своите хлябове в унисон с темата, споделяха своите надежди и планове – и дори спонтанно запяха! Изяждането на хляба се предполага да спомогне за осъществяването на тези мечти, така че нямаме търпение да чуем за всички творчески инициативи, започнати от учителите след тази работилница.

Фулбрайт България изразява своите благодарности към Бюрото за образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ за спонсорирането на тази невероятна възможност за нашите помощник-учители. Много сме благодарни също за подкрепата на Американското посолство в София, на Фондация „Америка за България“, на Асоциацията на европейските журналисти – България и на всички останали партньори, които ни съдействаха за успеха на това събитие. Фулбрайтовите помощник-учители вече знаят как да научат своите ученици да бъдат критични към медйното съдържание и как да се преборят с троловете и злосторниците – което е голяма, а не фалшива новина!

От Анджела Родел

0