Новини и събития

Студентският дамски ансамбъл на университет Йейл гостува в Пловдив

Вечерта на 8 юли, 2019, жителите и гостите на Пловдив имаха удоволствието да се насладят на акапелните изпълнения на студентския дамски ансамбъл на университет Йейл, наречен Whim ‘n Rhythm. Пред препълнените с публика мраморни седалки на Римския стадион в центъра на града, тринадесетте момичета от ансамбъла поднесоха букет от собствени интерпретации на популярни джаз, спиричуъл и поп песни. Еуфория предизвика изпълнението на българската класика „Вечеряй, Радо“ , което изправи на крака публиката с викове за бис.

Whim ‘n Rhythm е най-старият дамски акапелен ансамбъл на престижния колеж от Бръшляновата лига „Йейл“. Основан е по подражание на мъжките акапелни групи в университетa, чиято вокална традиция има 160-годишна история. Всяка година, най-талантливите и опитни певици от последна година на обучение биват селектирани за участие. Тази година момичетата бяха от много различни специалности, вариращи от американистика до биология, както стана ясно при представянето им на сцената.

Това е второто гостуване на ансамбъла в България. То беше осъществено по препоръка на предишния им състав, който през 2018 включи за пръв път България в турнето си и препоръча страната ни като една от любимите си дестинации по време на световното им турне. Тази година, концертното турне на Whim ‘n Rhythm обхвана няколко континента и включи САЩ, Австралия, Колумбия, Япония, Китай, Индия, Тайланд, ЮАР, Румъния и България. Много от момичетата заявиха, че концертът им в Пловдив е бил сред най-значимите им през годината, а Римският стадион – едно от най-красивите места, на които са пели.

Концертът беше организиран от Yale Club of Bulgaria в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен и с любезното съдействие на Американски колеж в София. Събитието беше част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Благодарим на всички партньори и спонсори за подкрепата им за представянето на това уникално американско музикално и образователно явление в България.

Фотографии: Димитър Фердинандов

0