Новини и събития

Заключителен семинар за американски Фулбрайтови стипендианти

Заключителният годишен семинар за американски Фулбрайтови стипендианти се проведе на 8 и 9 юни в град Бургас. В него взеха участие над 100 души – Фулбрайтови лектори, изследователи и помощник-учители по английски език, работили в страната през изминалата година; директори и учители от гимназиите, приели помощник-учители по английски език през учебната 2017-2018 година; партньори, спонсори и представители на Комисия „Фулбрайт“.

Семинарът беше открит от изпълнителния директор на Комисията, Анджела Родел, която поздрави всички участници и разказа за различните начини, по които стипендиантите могат да останат свързани с програмата и да допринесат за нейния успех и след края на проекта си. Поздравления и сертификати за американците, участвали активно в състезанията по творческо писане и Spelling Bee, поднесе изпълнителният директор на фондация КОРПлюС Димитър Цеков. Той представи и новата съвместна инициатива на Комисия “Фулбрайт” и КОРПлюС – обучение “Развиване на критическо мислене чрез дебати в класната стая”. Обучението е включено в Информационен регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти на МОН, одобрено със заповед РД09-187/02.02.2018. Практическата му част се състоя в Бургас, а на учителите, изпълнили и допълнителните задачи извън рамките на практическото занятие, ще бъде присъден един квалификационен кредит. Обучението “Развиване на критическо мислене чрез дебати в класната стая” беше проведено от Йордан Демиров, дългогодишен треньор, съдия и обучител по дебати с опит на международно ниво. Освен работата с ученици за състезателни турнири, той използва активно дебати в класната стая при подготовка за международни изпити, както и за развиване на ключови умения. В момента е учител в ЧЕГ “Проф. д-р Васил Златарски”. Негов помощник беше Кристина Кръстева, бивш дебатьор, треньор и ръководител на клуба по дебати към СУ “Св. Климент Охридски”.

През двата дена на заключителния семинар Фулбрайтови лектори и изследователи представиха резултатите от своята работа в България, а тридесет и двама помощник-учители по английски език трогнаха колеги, учители-ментори, директори и организатори с креативните и емоционални начини, по които представиха своята учебна и извънкласна дейност през 2017-2018 година.

Специални гости на събитието бяха представители на основния спонсор на ЕТА програмата в България – Фондация “Америка за България” и на първия корпоративен спонсор на помощник-учител по английски език – “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД. Наталия Митева, директор на програма “Образование” към Фондация “Америка за България” поднесе благодарности към участниците в програмата и закри официалната част на семинара. Фондацията подкрепя Фулбрайтовата програма за помощник-учители по английски език от 2010 г. насам.

Събитието завърши с прощална вечеря в бар Пивоварната, където участниците опитаха местно произведена жива бира, танцуваха и пяха. Прекрасното изпълнение на песента “На сърце ми лежи” от изпълнителния директор на Комисия “Фулбрайт” Анджела Родел и директора на ГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ в Разград Пейчо Георгиев можете да видите тук.

Бихме искали да благодарим на всички Фулбрайтови стипендианти и на всички български институции, които работиха с тях през академичната 2017-2018 година за техния принос към мисията на програма „Фулбрайт“ за културен и образователен обмен и да им пожелаем много успех във всички бъдещи начинания.

Специални благодарности отправяме и към Фондация „Америка за България“, “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД и фирмите “Асарел – Медет”, “Оптикоелектрон” и “Оптикс” за тяхното доверие, щедрост, и непрестанна подкрепа.

0