Новини и събития

Заключителен семинар за американски Фулбрайтови стипендианти, 2018-2019 г.

Заключителният годишен семинар за американски Фулбрайтови стипендианти се проведе на 7 и 8 юни в град Бургас. В него взеха участие над 100 души – Фулбрайтови лектори, изследователи и помощник-учители по английски език, работили в страната през изминалата година; директори и учители от гимназиите, приели помощник-учители по английски език през учебната 2018-2019 година; партньори, спонсори и представители на Комисия „Фулбрайт“.

Семинарът беше открит от изпълнителния директор на Комисията, Анджела Родел, която поздрави всички участници и разказа за различните начини, по които американските стипендианти могат да останат свързани с програмата и да допринесат за нейния успех и след края на работата им в България. Докато те обсъждаха предстоящото си завръщане в САЩ, българските им колеги имаха удоволствието да се запознаят с професор Пламен Милтенов, преподавател в университета “Сейнт Клауд”, Минесота, САЩ, който изнесе лекции на тема „Успешни педагогически практики за използването на лични мобилни устройства (Bring your own device)“ и „Стрес и изтощение сред учителите: ролята на източните практики в запазване здравето на преподавателя“.  Учители-ментори и представители на училищните ръководства споделиха собствен опит и получиха добри идеи как да развиват използването на мобилни устройства в класната стая и как да разпознават признаците на стрес и изтощение.

През двата дена на заключителния семинар Фулбрайтови лектори и изследователи ни запознаха с резултатите от своята работа в България, а тридесет от помощник-учителите ни по английски език представиха по различни творчески начини работата си с учениците във и извън клас, коментираха личностното си израстване през годината и трогнаха колегите си с емоционалния начин, по който изразиха благодарността си за любовта и подкрепата, получени през изминалата учебна година.

Специални гости на събитието бяха представители на основния спонсор на ЕТА програмата в България – Фондация “Америка за България” и на първия корпоративен спонсор на помощник-учител по английски език – “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД. Наталия Митева, директор на програма “Добро образование и работни умения” към Фондация “Америка за България” поднесе благодарности към участниците в програмата и закри официалната част на семинара. Фондацията подкрепя Фулбрайтовата програма за помощник-учители по английски език от 2010 г. насам.

Събитието завърши с прощална вечеря в бар Пивоварната, където участниците опитаха местно произведена жива бира, танцуваха и пяха. Тазгодишния състав на Фулбрайтовия хор остави трайна следа в историята с невероятното си изпълнение (може да видите тук, че това не е преувеличение).

Учебната година приключи, но приятелствата, създадени през нея ще останат. Бихме искали да благодарим на всички американски Фулбрайтови стипендианти и на всички български институции, които работиха с тях през академичната 2018-2019 година за техния принос към мисията на програма „Фулбрайт“ за културен и образователен обмен и да им пожелаем много успех във всички бъдещи начинания. Специални благодарности отправяме и към Фондация „Америка за България“, “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД и фирмите “Асарел – Медет”, “Оптикоелектрон” и “Оптикс” за тяхното доверие, щедрост и подкрепа.

0