Новини и събития

Заключителен Фулбрайтов семинар

Заключителният годишен семинар на Комисия „Фулбрайт“ се проведе в Бургас на 8-11 юни, 2017 г. Около 100 американски Фулбрайтови лектори, изследователи и помощник-учители по английски език, директори на гимназии, учители-ментори и представители на Комисия „Фулбрайт“ се събраха заедно за емоционалното отпразнуване на още една успешна година за програма „Фулбрайт‘ в България.

Изпълнителният директор на Комисията, Анджела Родел, поздрави всички участници и говори за различните начини, по които те могат да останат свързани с програмата и да допринасят за нейния успех и след края на проекта си. След това участниците се раделиха на две групи, като българските учители-ментори и директори на гимназии изслушаха лекция на тема „Кибертормоз в училище“ от Ваня Палейкова, мениджър проекти към сдружение „Сейфър – дигитално читалище за онлайн сигурност“, а след това участваха в работилница за Практическо приложение на образователни технологии в училище с Нели Господинова, Фулбрайтов стипендиант, магистър по образователни технологии в Лихайския университет и учител по английски език в ПСГУАУ „Атанас Буров“, гр. Силистра. Междувременно, Фулбрайтови лектори и изследователи представиха резултатите от своята едногодишна работа в България пред останалите стипендианти. След обяд всички участници отново се събраха заедно, за да се насладят на креативните и стоплящи сърцето презентации на 33-мата помощник-учители по английски език. Групата бе поздравена от Ирина Илиева, асистент по програми „Образование“ към Фондация „Америка за България“. Фондацията е основният спонсор на Фулбрайтовата програма за помощник-учители по английски език от 2010 г. насам.

Специални гости на събитието бяха представители на трите нови гимназии, които се присъединяват към програмата за помощник-учители през следващата учебна година – Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев, Първа езикова гимназия в гр. Варна и Професионалната глимназия по индустриални технологии, управление и туризъм в гр. Панагюрище.

Конференцията завърши с прощална вечеря в Пивоварната, където участниците опитаха местно произведена жива бира, играха български хора и се насладиха на специалното изпълнение на неповторимото фолк трио на Фулбрайт – Анджела Родел, Моли О‘Кийф и Хелена Татгенхорст. Вие също можете да го видите тук.

Бихме искали да благодарим на всички Фулбрайтови стипендианти от 2016-2017 академична година за техния принос към мисията на програма „Фулбрайт“ за културен и образователен обмен, и да им пожелаем много успех във всички бъдещи начинания!

Специални благодарности отправяме също към Фондация „Америка за България“ и КонтурГлобал Марица Изток 3 АД за тяхната щедрата и непрестанна подкрепа.

0