Новини и събития

Заключителна среща за американски Фулбрайтови стипендианти

В навечерието на 24 май, Денят на славянската писменост и култура, Комисия Фулбрайт имаше удоволствието да бъде домакин на онлайн среща, с която да отбележи края на учебната година за американските ни стипендианти, учители-ментори, директори и партньори. Сбогуването никога не е лесно, но това символично приключване на 2019-2020 ни показа за пореден път, че нашите стипендианти от САЩ винаги ще носят част от България със себе си, а всички българи, които работят с тях, ще пазят част от Америка в сърцата си.

Срещата откриха д-р Цветомир Тодоров, председател на УС на Комисия Фулбрайт, и Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“, които поздравиха всички участници в различните Фулбрайтови програми. Специални гости бяха също изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, програмните директори „Добро образование и работни умения“ и „Публикации“ Наталия Митева и Силвия Зарева, както и членовете на УС на Комисия Фулбрайт Сара Перин и Мат Хагенгрубер. Изпълнителният директор на Комисията Анджела Родел представи разнообразните начини, чрез които бившите Фулбрайтови стипендианти могат да се реализират професионално и да допринесат за програмата след приключването на техните проекти, след което даде думата на част от американските стипендианти през 2019-2020 г., за да споделят впечатления от живота и работата си в страната. Фред Рууни, стипендиант по програмата ни за учени, говори за работата си с местна неправителствена организация, създала първия правен инкубатор в България. Неговият анализ на предизвикателствата, с които се сблъскват социално уязвимите общности в търсенето им на справедливост, беше последван от забавен Kahoot тест изпитващ познанията на участниците в срещата за различни аспекти от историята и културата на България. Подготвена от помощник-учителя по английски език в Гълъбово Кийгън Скот, играта събуди прекрасни спомени и беше еднакво забавна както за стипендиантите от САЩ, така и за техните български колеги. Помощник-учителят ни в английската гимназия в Бургас Прудънс Саласки сподели какво ѝ е дала работата ѝ в България – едно житейско пътешествие изпъстрено с възходи и падения, сълзи и радост, веселие и тъга. Гергана Костадинова, помощник-учител по английски език в Перник, ни позволи да надникнем в живота ѝ на човек с български корени и американски клони – трогателна и красива история за търсенето на идентичност и откриването на най-добрите черти на две култури. Докторантът Теодор Чарлз се спря на различен поглед към българската идентичност – като антрополог изследващ националната кухня, той представи събраните в последните месеци от него данни как кризата, породена от вируса Covid-19 се отразява на кулинарните навици на българите.Заключителната среща продължи с впечатленията на Лукас Костер, помощник-учител в Сливен, който коментира отраженията на двусменната система на обучение върхи учители и ученици. Андрю Ким, помощник-учител по английски език в Стара Загора, направи поетичен анализ на изкуството да се сбогуваме, който просълзи много от участниците в срещата.

Събитието завърши с изпълнение на пиано на тазгодишната ни музикална звезда, Фулбрайтовият стипендиант Джон Томас. Той изсвири произведение на българския композитор Панчо Владигеров на живо, като използва за фон красива снимка на Античния театър в Пловдив. Много от участниците в срещата зададоха въпроси и коментираха презентациите, а спонсорите и партньорите на Комисия Фулбрайт изказаха своята благодарност към всички, които допринесоха за това учебната година да бъде успешна въпреки преждевременното й приключване. Ние също бихме искали да благодарим на основните участници в срещата за вълнуващите им презентации, на цялата невероятна група американски Фубрайтови стипендианти през 2019-2020 за тяхната усърдна работа, на българските институции и колеги, които всеотдайно се грижиха за тях през годината, и на спонсорите и партньорите на Комисия Фулбрайт за тяхната непоколебима подкрепа.

0