Новини и събития

Летен лагер на фондация “БЕСТ”

Между 1 и 7 август 2021 г. се състоя първият летен лагер на фондация „БЕСТ“. Той събра 29 участници от цяла България в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен и им предостави различни възможности да развият уменията си по публична реч и критично мислене.

 “Изживяването беше невероятно и ще остане с мен завинаги като ценен спомен. Лагерът ми позволи да се обградя със страхотни хора, които ми помогнаха да се развия не само като говорител, но и като личност” – Кадир Кадир, Гимназия с преподаване на чужди езици “Екзарх Йосиф”, Разград

Всеки ден участниците посещаваха лекции организирани от лагерния ръководител Тимъти Яцо, преподавател в Амстердамския университет, който ги учеше как да подготвят, изразят и защитят гледната си точка. След сутрешното натрупване на информация, участниците имаха възможност да приложат наученото в следобедни упражнения по дебатиране, а след това да се отпуснат и забавляват с всевъзможни спортни дейности. Във всеки един от дните имаше по един чуждестранен гост лектор, който споделяше знанията си с участниците по различни теми свързани с публичната реч – теория на комуникацията, невербална комуникация, измпровизация и др. Програмният координатор за стипендианти от САЩ към Комисия „Фулбрайт“ Рада Кънева, бивш дебатьор и съдия в състезания по публична реч, съдейства на лагеруващите с обратна връзка и съвети по време на упражнителните им дебати.

В петък лагеруващите, разделени по отбори, дебатираха един срещу друг, но този път дебатите не се случваха едновременно, а се водеха последователно, като останалите участници оценяваха изложените аргументи. След дебатите беше организирана разходка до Лозенски манастир „Свети Спас“, а по-късно вечерта събитието беше официално закрито с церемония, по време на която бяха връчени награди за най-добър отбор, най-добър говорител, най-напреднал участник, както и за най-остроумен такъв.

„БЕСТ лагерът беше перфектната комбинация от забавление и учение. Макар и да съм се състезавала и преди с дебати и оратория, уменията и знанията ми по тях съществено се подобриха. Освен с учене, менторите ни разнообразяваха  ежедневието с различни развлечения, чрез които си отпочивахме и се сближавахме. Незабравимо изживяване!“ – Екатерина Вълева, Езикова гимназия, Пловдив

Лагерът получи високи оценки от почти всички участници. Много бихме искали, ако се появи възможност да бъде осигурена финансова подкрепа, събитието да се превърне в ежегодно. Умението да изразиш и защитиш мнението си е приложимо във всички сфери на живота и при нарастващия брой на недостоверни източници на информация, става все по-важно.

Тази година, събитието се проведе със съдействието и финансовата подкрепа на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

0