Новини и събития

Ориентация за Фулбрайтови стипендианти от САЩ

След прекратяването на програмите ни по време на пандемичната 2020 г. и много несигурност около текущата академична година, се вълнуваме да обявим, че през първата седмица на септември посрещнахме новата група американски стипендианти и проведохме тяхната ориентация присъствено. Тридесет и двама помощник-учители по английски език, седем студенти изследователи и петима учени пристигнаха в България, за да започнат работа по своите проекти, много от тях след цяла година на изчакване след първоначалния им подбор. Тази есен с радост посрещаме и нов член на нашия екип – София Клайнзасер, бивш помощник-учител в Плевен и София, която се присъединява към нас в качеството на асистент по програмата за помощник-учители по английски език. София има доста предишен опит в обучението както на ученици, така и на учители с Комисия Фулбрайт, EducationUSA и Фондация Корплюс.

Освен презентации за администрирането на програмите от изпълнителния директор на Комисията Анджела Родел и програмните координатори Рада Кънева и Илиана Димитрова, едноседмичната ориентация включваше професионални обучения и срещи и дейности свързани с културната адаптация. По време на интензивния си курс по български език и култура с Радост Събева и Жана Загорова стипендиантите бяха разделени на две групи според нивото им на владеене на езика и следваха теми и упражнения от специално разработен за тях учебник. Сесиите по методика на преподаване с Екатерина Лузиоти от Академия “Нике” запознаха помощник-учителите с различни подходи към преподаването и планирането на уроци, с българската система за оценяване и училищната администрация и официална документация.

Медийното обучение с българските Фулбрайтови стипендианти и журналисти Олга Узунова и Ивайло Везенков запозна стипендиантите с медийния пейзаж в България, и им даде някои полезни съвети за добро медийно представяне. В дискусиите с екипа на Комисия Фулбрайт и професионалния психотерапевт Деница Банчевска, стипендиантите научиха как по-добре да се ориентират в приемната си култура и да се справят с предизвикателствата на културния шок, като не забравят да обръщат внимание на физическото и психичното си здраве. Вече преминалите през програмата за помощник-учители  София Клайнзасер и Хелена Татгенхорст обясниха някои различия между българските и американските училища и помогнаха на членовете на групата да се опознаят помежду си чрез забавни игри. София даде някои напътствия за успешна подготовка на гимназисти за различни англоезични тестове  като IELTS и TOEFL и помогна с организацията на практическите занимания.

Представителите на посолството на САЩ и членовете на Съвета на комисия Фулбрайт също предложиха топло посрещане на новата група Фулбрайтъри. Новоназначеният съветник по обществените въпроси в посолството на САЩ, Джефри Уайншенкър, и Питър Вандъруол, пресаташе, направиха кратко обръщение към стипендиантите в първия ден от тяхната ориентация заедно с членовете на Съвета на комисията Радостина Чапразова, Сара Перин, Ерик Холзи и Цветомир Тодоров. Съветникът по въпросите на културата и образованието, Брент ЛаРоса, офицерът по регионална сигурност Кристофър Белмонти, помощник офицерът по регионална сигурност Джефри Солтес и експертът по медицински въпроси Ив Гауър дадоха някои ценни съвети и отговориха на въпросите на стипендиантите по време на специална среща.

Фондация “БЕСТ” (организация на турнири по реч и дебати на английски език) бяха представени от Лина Джарад, изпълнителен директор, и Петър Дончев, помощник-директор. Те споделиха някои от целите и постиженията на организацията с групата и споделиха плановете си за предстоящите обучения и турнири през настоящата учебна година. По време на специално събитие в The Steps, новият дом на Фондация “Сингъл степ”, стипендиантите се срещнаха с други важни партньори на Фулбрайт от българския неправителствен сектор, както и с представители на фондация “Америка за България”, основен спонсор на Програма Фулбрайт| Фондация Америка за България за помощник-учители по английски език от 2010 г. След специално поздравително обръщение на Нанси Шилер, президент и главен изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”, Фулбрайтовите стипендианти имаха възможността да видят  презентации и отправят въпроси към Кристиян Найденов от Американски съвети в България, Саманта Харви от Американския университет в България, Ася Захариева от Българската читателска асоциация, Валя Завялова и Димитър Цеков от Фондация за образование и развитие Корплюс, журналистката и член на Асоциацията за европейски журналисти-България Мария Черешева от SCool Media, Иван Димов и Николета Габровска от Фондация “Сингъл степ”, Иван Господинов от „Заедно в час“, Мария Методиева от Тръста за социална алтернатива и Ирина Илиева от Джуниър ачийвмънт. Ориентацията приключи с коктейл и сбогувания, тъй като повечето от помощник-учителите се подготвяха за заминаване в своите градове по разпределение на следващия ден. Желаем ви успех и късмет, скъпи стипендианти!

0