Хавайски портрети

Д-р Медея Янкова, Национална художествена академия Хавайски университет в Хило Август 2015 – Март 2016

Бях номинирана за участие в програмата „Фулбрайт” като гост-изследовател. Така получих възможността да посетя Университета на Хавай в Хило, който е разположен на Големия хавайски остров, САЩ. Моята специализация започна на 15 август 2015 г. и продължи до 15 март 2016 г.  По време на престоя си научих много нови неща за изкуството и традиционните хавайски занаяти и събрах ценна информация, която ми помогна при подготвянето на моята дисертация. Също така имах възможността да използвам студиата за рисуване и принтиране, а университетът ми предостави и моя лична стая във Факултета по изкуство, която да ползвам за своята работа. Мога да кажа, че красивата природа на Хавай, културата на тази страна, нейните традиции и хора бяха източник на вдъхновение за мен.

Освен с писане на дисертация аз се занимавах активно и с рисуване – завърших няколко картини, опитах различни техники за принтиране и помогнах на проф. Майкъл Маршал да създаде декорите за пиесата „Убиец на дракони”. Направих няколко туристически обиколки на Хавайските острови, посетих Кавай, Оаху, Мауи и пътувах из Големия остров всеки път, когато ми оставаше свободно време.

Направих и доста скици, които използвах за моите платна. Като теми, се спрях на прекрасния хавайски пейзаж, абстракциите, вдъхновени от хавайската флора, а също така и самите хора около мен.

Запознах се с много нови приятели и нарисувах портрети на осем от тях – срещнах се с Реми, който беше мой колега в университета, а също така и Розела, която е завършила своето образование тук.  Други мои приятели станаха Кауай, Кеенин, с когото се запознах още първия ден след пристигането си в Хавай, на Кокосовия остров в центъра на Хило. Кеенин ме представи на Джеймс, който стана един от моите модели за портрет. Също така нарисувах и портрет на Мия, моята съквартирантка, и на Мейдор, представен ми от общи познати. Запознах се с Кеа  в един бар, където бях със Стивън.

Нарисувах и доста портрети с въглен – Стивън, Мейдор, Муди и  други. Нямах време да направя цветни портрети с маслени бои на всички, защото моят престой беше много кратък  и трябваше да работя по своята дисертация.

Преди да замина от Хавай, дадох някои свои произведения на приятелите си, а осем от тях дарих на Клиника Бей в центъра на Хило. Специални благодарности дължа на проф.Майкъл Маршал, който покани Харолд, собственика на клиниката, да се запознае с моето творчество. Харолд избра седем портрета на мои приятели и една абстракция, които сега са изложени постоянно в клиниката. Харолд беше впечатлен от факта, че всички модели, позирали за моите портрети, са хора, живеещи в Хавай. Харолд искаше да окачи картини, които да са близки до живота на неговите пациенти, да бъдат експресивни като цветове и усещане, да карат хората да се чувстват добре – радвам се, че моите картини му донесоха това усещане.

Дължа специални благодарности на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, и на проф.Майкъл Маршал, които направиха всичко възможно аз да бъда приета за специализация в Университета в Хило. Благодаря и на моите нови хавайски приятели, които позираха за моите картини, благодаря и на всички хора, които ми помогнаха да се запозная с живота в Хавай – надявам се един ден да мога да се върна отново и да продължа художественната си работа там.