Адвокат Мария Шаркова

Медицинско право, програма Хюбърт Хъмфри, 2015 -2016

Аз съм една от 160-те професионалисти от цял свят, които са имали щастието да бъдат избрани като стипендианти на програмата „Хюбърт Хъмфри” през академичната  2015-2016 г. Нещо повече, аз имах възможността да бъда изпратена в един от най-добрите американски университети, а именно в университета Емори. Факултетът по обществено здраве в Емори е на 7-мо място сред академичните институции в САЩ.

Да бъдеш стипендиант по програма  „Хюбърт Хъмфри”  в областта на общественото здраве в Атланта дава много възможности, тъй като Атланта е градът, обявен за „столица на общественото здраве”. Основната причина за това е, че Центърът за контрол и превенция на заразните болести се намира тук  и следователно много от легендарните професионалисти в областта работят в Атланта или я посещават редовно. Независимо дали се нуждаете от някаква информация от правно естество след епидемията, причинена от вируса Ебола или имате нужда от най-новото във връзка с вируса Зика, новини в областта на лечението на рака, последните достижения на медицинската наука , това е най-доброто място, където може да намерите отговори на вашите въпроси.

Програмата „Хюбърт Хъмфри” ми даде уникални познания в областта на  алтернативно решаване на диспути, медиацията в областта на здравеопазването, правната епидемиология, сравнителната система на здравеопазването, правото в областта на общественото здраве и много още. Университетът в Емори разполага с много преподаватели, които имат опит в областта на общественото здраве и студенти, които проявяват интерес към тази научна област поради близката връзка на университета с Центъра за контрол и превенция на заразните болести, възможностите за научно-изследователска работа в медицинския университет и уютния и приятелски настроен кампус. Трудно е да изразя да изразя с думи ползата от това обучение за моето бъдещо професионално развитие.

В допълнение, Емори предлага срещи и лекции всяка седмица с различни професионалисти от страната и чужбина, а също така и безплатен транспорт от и до университета, както и разнообразни събития – концерти, фермерски пазари, изложби, подкрепа за чуждестранните студенти, форуми за предлагане на работни места, и възможности за създаване на мрежа от контакти.

Програмата “Хюбърт Хъмфри”за професионалисти е много добре организирана от Института по международно обучение  като нейна база е Департаментът по световно здравеопазване Хъмфри. Координаторите на института помагат на участниците да си намерят квартири, да получат своя социално- осигурителен номер и да си отворят банкови сметки.

Най-важната помощ, която получаваме е възможността да проведем персонална академична консултация и да намерим професионални организации, на които да станем членове. Във връзка с този компонент от програмата, за мен е чест да бъда част от правната програма по обществено здраве на Центъра за контрол и превенция на заразните болести, като работя по проект, свързан с вътрешноболнични инфекции, в един отличен екип от опитни адвокати в областта на здравеопазването. Обикновено е много трудно да бъдеш приет като стажант към този екип, но това, че съм стипендиант на комисия „Фулбрайт” по програмата „ Хюбърт Хъмфри”  ми помогна много. Това се оказва една отлична препоръка.

Въпреки голямото натоварване, свързано с  академичната и професионална  част от програмата, всеки стипендиант има и много весели преживявания. Всички участници имат семейство, при което са настанени и което им помага да се запознаят отблизо с американския начин на живот, вечерята по случай Деня на благодарността, барбекюто, Хелоуин и различните фестивали. Атланта се намира в подножието на планината Апалачи, която е прекрасно място за туризъм. В Атланта се намират централите на Си Ен Ен, Кока Кола и Делта, това е градът, където е погребан Мартин Лутър Кинг, а също така тук се намира къщата-музей на Маргарет Мичъл, авторката на „Отнесени от вихъра”.

Програмата  „Хюбърт Хъмфри” е уникална, защото групата на професионалистите е толкова разнородна, че никога не може да ти стане скучно. Моите колеги бяха от различни страни като Буркина Фасо, Мали, Лаос, Египет, Пакистан и Бразилия. Ние взаимно се подкрепяхме по време на преврата в Буркина Фасо миналата година, кризата със заложниците в Мали, земетресението в Пакистан. Също така имахме весели преживявания по време на нашите събирания на барбекю до басейна, импровизирани вечери, пикници и туристически походи.

Едно от най-вълнуващите преживявания по време на цялата година беше срещата ни с президента Джими Картър, „бащата” на програмата. Единствено професионалистите по програмата „Хюбърт Хъмфри” от университета Емори са привилигировани в това отношение – срещата се организира по време на специалната конференция „Хъмфри” посветена на глобализацията и социалната справедливост, която се провежда във Факултета по обществено здраве” Ролинс”.

Сега се намирам в края на моята програма, но вече усещам благоприятното й отражение върху моята кариера. Мрежата от контакти, която създадох, е чудесно начало на едно бъдещо сътрудничество и съвместни проекти. С нетърпение очаквам да се завърна в България и да започна да прилагам на практика натрупания опит и знание. Надявам се, че все повече специалисти ще могат да се възползват от програмата. Бих желала да изкажа своята специална благодарност на Българо-американската комисия „ Фулбрайт”  за това престижно отличие и се надявам да бъда посланик на тази страхотна програма, когато се върна в България.