Двудневни обучителни семинари „Образователни занятия в музея“

Двустранната българо-американска комисия за опазване на българското културно наследство и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” организираха два двудневни обучителни семинара „Образователни занятия в музея” на 20-21 ноември 2017 г. във Варна и на 23-24 ноември 2017 г. в София. Семинарите се осъществиха с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ и целта им беше да представят теоретическа и методологическа рамка на съвременните подходи на образователните програми в музеите и да предложат практически работилници, на които се решават конкретни задачи, свързани с подобряване на образователната работа с различни видове публики. Домакини на семинарите бяха Регионален исторически музей – Варна, който празнува тридесетгодишнината от създаване на Учебния музей, и Детски научен център „Музейко”.

Водещи на семинарите бяха Меглена Запрева и Тодор Петев, специалисти с дългогодишен педагогически и музеен опит. Меглена Запрева e педагог и художник с опит в подготовката на музейни образователни програми в САЩ. Понастоящем тя е учител в Катедралното училище в Ню Йорк, където координира програмата и изготвя методиките за училищните занятия в музеите. Има магистратури по музейна педагогика и начална педагогика от Педагогическия колеж „Банк Стрийт” в Ню Йорк.Тодор Петев е изкуствовед и педагог с преподавателски опит в прогресивни образователни методики. Работил е в няколко американски музея. Съосновател е на Фондация Моят Музей, чиято мисия е да подпомогне българските музеи да разгърнат своя образователен и социален потенциал. Понастоящем той е главен асистент във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет и член на Двустранната българо-американска комисия за опазване на българското културно наследство.

Участниците в семинарите бяха подбрани въз основа на плановете и капацитета на кандидатите и на техните институции да развият образователни програми. След внимателно разглеждане на получените 69 апликации, журито подбрано от Двустранната комисия избра за участие в практическите семинари общо 28 музейни специалисти. На семинара във Варна присъстваха представители на Регионален исторически музей – Габрово, Регионален исторически музей – Русе, Исторически музей – Горна Оряховица, Регионален исторически музей – Търговище, Художествена галерия – Добрич, Военноморски музей – Варна, Регионален исторически музей – Велико Търново, Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Археологически музей „Старинен Несебър“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Регионален исторически музей – Сливен, Художествена галерия – Русе, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Варна, Регионален исторически музей – Плевен и Етнографски музей на открито „Етър”. В семинара в София участие взеха представители на Регионален исторически музей – Кюстендил, Национална художествена галерия, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Враца, Исторически музей – Дупница, Регионален исторически музей – Благоевград, Археологически музей – Сандански, Регионален исторически музей – София, Национален военноисторически музей, Къща музей “Иван Вазов”, Исторически музей – Бяла Черква, Исторически музей – Велинград, Регионален исторически музей “Стою Шишков” – Смолян и Дирекция на музеите – Копривщица.

Семинарите минаха с висок дух и ентусиазъм, като практическите занятия стимулираха разработката на разнообразни интерпретативни занятия с музейни експонати. Обратната връзка и предложенията от семинарите ясно посочват необходимостта и ползата от практически обучения за разработка на образователни програми в музеите. За краткото време на семинарите се формира колегиална общност, с която се надяваме да продължим да работим съвместно.

Програмата на семинарите можете да изтеглите оттук (Варна) и оттук (София).

Семинар Варна, 20-21 ноември 2017 г.

Семинар София, 23-24 ноември, 2017 г.