Отворена позиция: Асистент към програмата за помощник-учители по английски език

Фулбрайт България търси нов член на екипа си за позицията Асистент към програмата за помощник-учители по английски език/ ETA Program Assistant

Защо Фулбрайт България

Присъединете се към водеща организация в областта на международното образование! Българо-американската комисия за образователен обмен администрира най-голямата и най-престижна програма за международен образователен и културен обмен на Държавния департамент на САЩ, която развива дейност в над 160 страни по целия свят. Комисия Фулбрайт България е основана през 1993 г. и досега в програмите са взели участие над 1600 учени, студенти, преподаватели, професионалисти, творци и представители на НПО от България и САЩ. 

Фулбрайт България търси нов член на екипа си, който да съдейства за успеха на програма Фулбрайт/ Фондация „Америка за България“  за помощник-учители по английски език от САЩ, в качеството на асистент на програмния координатор. Програмата работи ежегодно с 30+ държавни и общински гимназии в страната и си партнира с институции и организации от правителствения и неправителствения сектор с цел подобряване на англоезичното обучение и осъществяване на културен обмен. Търсим човек с отлични организационни и комуникационни умения и с интерес и опит в областта на образованието, междукултурното общуване и организирането на събития, който да ни помогне за успешното администриране и усъвършенстване на програмата. Позицията е на пълен работен ден, базирана в София, с възможност за хибридна / дистанционна работа. 

Стипендианти от България и САЩ

Български приемащи институции по програма за ЕТА

Български стипендианти в САЩ за 2024-25

За позицията

Като асистент по програмата за помощник-учители по английски език във Фулбрайт България Вие ще работите в близко сътрудничество и координация с ръководителя на програмата/ ETA Program Officer. Ще играете съществена роля при подбора, разпределението и обучението на американските стипендианти и ще ги подпомагате в културната и професионалната им адаптация. Ще участвате в изготвянето на необходимата документация и доклади, ще организирате и провеждате уебинари, присъствени обучения и конференции и ще оказвате необходимата подкрепа на стипендиантите и техните домакини за успешното осъществяване на програмата. Ще общувате с американските стипендианти и представителите на техните приемащи училища, както и с широка мрежа от партньорски организации, сред които Министерството на образованието и науката, Института за международно образование в САЩ, неправителствени и образователни институции.  

Задължения за позицията

 • Участва в подбора и разпределението на американските стипендианти като съдейства за обработването на документацията,  провеждането на интервютата и комуникацията с приемащите гимназии. 
 • Подпомага програмния координатор в ежедневната комуникация със стипендиантите и техните български колеги, като отговаря на запитвания по имейл, телефон, Slack, WhatsApp и др. 
 • Поддържа и развива партньорски отношения с български институции, приемащи гимназии и партньорски организации. 
 • Подпомага програмния координатор като организира и осъществява срещи на място със стипендиантите, техните български учители-ментори и директорите на приемащите училища. Дава обратна връзка на стипендиантите относно тяхното представяне и съдейства за разрешаването на възникнали проблеми. 
 • Поддържа бази данни, изготвя писма, препоръки, договори и друга необходима документация; провежда и обработва анкети; изготвя доклади и статистики; изготвя и поддържа помощни ресурси като наръчници, презентации и др. 
 • Съдейства за организирането на събития като Ориентацията за американски Фулбрайтови стипендианти, Ориентацията за учители-ментори, Конференцията „100 дни в България“, Заключителния семинар за американски Фулбрайтови стипендианти и други. 
 • Съдейства за създаването на онлайн и печатно съдържание, свързано с програмата. 
 • Работи с екипа на Фулбрайт България по инициативи и събития на Комисията. 

Гала тържество

Април, 2023

Ориентация за стипендианти от САЩ

Септември, 2023

Гала тържество

Април, 2023

Връчване на стипендиите за български граждани, Виваком Арт Хол

Юни 2024

Квалификация и изисквания

 • Отлични умения за комуникация и презентация както на английски, така и на български език. 
 • Висше образование в релевантна област . 
 • Минимум една година професионален опит в областта на образованието, организирането на събития или неправителствения сектор. 
 • Опит в междукултурното общуване. 
 • Адаптивност и гъвкавост, умение за спазване на срокове и внимание към детайла. 
 • Умения за предлагане на креативни и иновативни идеи и решения при възникване на проблем. 
 • Възможност за пътувания в страната според нуждите на програмата. 
 • Шофьорските умения са предимство, но не са задължителни. 

  Елате в нашия екип, за да сбъдвате мечти! променяте животи! се чувствате пълноценни!

  Предимства на позицията и други детайли

  – Ставате част от най-престижната организация за образователен обмен между България и САЩ 

  – Работите в малък екип от отдадени професионалисти с чувство за хумор, където практически няма текучество на персонала 

  – Възможности за професионално и личностно развитие, включително международни семинари в САЩ и Европа 

  – Възможности за гъвкаво работно време и локация, включително опции за частична дистанционна заетост 

  – Достойно заплащане и социални придобивки 

  Забележка: Позицията Асистент към програмата за помощник-учители по английски език към Фулбрайт България е работа на пълно работно време, която предполага периодични пътувания из страната, а понякога и в чужбина. 

  Отворена позиция

  Кандидатствайте

  Ако тази позиция Ви допада, не се колебайте да кандидатствате. Моля, изпратете CV и мотивационно писмо през сайта на jobs.bg. Изключително се вълнуваме да се запознаем и да Ви накараме да се чувствате като у дома си.

  Skip to content