Отворена позиция: Консултант по образованието в САЩ

Фулбрайт България търси нов член на екипа си за позицията Educational Advisor.

Защо Фулбрайт България

Присъединете се към водеща организация в областта на международното образование! Българо-американската комисия за образователен обмен администрира най-голямата и най-престижна програма за международен образователен и културен обмен на Държавния департамент на САЩ, която развива дейност в над 160 страни по целия свят. Комисия Фулбрайт България е основана през 1993 г. и досега в програмите са взели участие над 1500 учени, студенти, преподаватели, професионалисти, творци и представители на НПО от България и САЩ.

Фулбрайт България търси нов член на екипа си, който да популяризира американското висше образование и да съдейства за повишаване на броя на българските студенти в САЩ, като предоставя ясна, актуална и подробна информация за възможностите за обучение в акредитирани колежи и университети в САЩ. Търсим човек с интерес и опит в областта на образованието, който да ни помогне да достигнем по-широка и разнообразна аудитория. Позицията е на пълен работен ден, базирана в София, с възможност за хибридна / дистанционна работа.

Стипендианти от България и САЩ

Български приемащи институции по програма за ЕТА

Български стипендианти в САЩ за 2022-23

За позицията

Като Консултант по образованието в САЩ във Фулбрайт България Вие ще играете съществена роля при предоставянето на информация за процеса по кандидатстване в американски университети. Ще общувате с български гимназисти и студенти чрез презентации на живо, уебинари, създаване на съдържание за онлайн среда и индивидуални консултации. Ще се стремите да подобрявате поднасянето на информация и достъпа до финансово подпомагане за български ученици и студенти, които искат да учат в САЩ.

Възприели сме проактивен подход, за да подкрепияме българските ученици и студенти да намерят най-подходящата за тях образователна институция в САЩ. За тази цел, Вие ще комуникирате както със самите ученици, така и с техните учители, училища, родители и широка мрежа от партньорски организации, сред които Американското посолство в България, Министерството на образованието и редица НПО и образователни институции.

Задължения за позицията

 • Координира програма EducationUSA за български ученици с интерес към висше образование в САЩ, като я популяризира онлайн и на живо, и извършва консултантска дейност
 • Координира програма Opportunity Funds за талантливи ученици от семейства с по-нисък доход, като популяризира програмата онлайн и на живо и организира „тренировъчни лагери“
 • Координира кампанията за Стипендия „Български лидери“ за самостоятелно кандидатстващи студенти за магистратура или докторантура в САЩ, като популяризира програмата онлайн и на живо и провежда информационни / консултантски сесии.
 • Осъществява административна подкрепа за програмата „Български лидери“, като организира интервюта, селекция и информационна ориентация на номинираните стипендианти преди заминаването им за САЩ.
 • Подкрепя учениците в тяхната подготовка за кандидатстване в американски университети с информация за стандартизираните тестове (SAT, TOEFL, etc.), писане на есе и изготвяне на документация за финансово подпомагане.
 • Представя Фулбрайт и EducationUSA на образователни изложения и други събития в София и страната.
 • Работи с екипа на Фулбрайт България по инициативи и събития на Комисията.

  Гала тържество

  Април, 2023

  Ориентация за стипендианти от САЩ

  Септември, 2023

  Гала тържество

  Април, 2023

  Тийм билдинг, Благоевград

  Март, 2023

  Квалификация и изисквания

  • Отлични умения за комуникация и презентация както на английски, така и на български език
  • Висше образование в релевантна област (приоритет ще имат кандидати с диплома от американски колеж или университет)
  • Минимум една година професионален опит в областта на образованието
  • Опит с международен образователен обмен
  • Умения за самостоятелна работа, спазване на кратки срокове и внимание към детайла
  • Умения за предлагане на креативни и иновативни идеи и решения при възникване на проблем

   Елате в нашия екип, за да сбъдвате мечти! променяте животи! се чувствате пълноценни!

   Предимства на позицията и други детайли

   – Ставате част от най-престижната организация за образователен обмен между България и САЩ

   – Работите в малък екип от отдадени професионалисти с чувство за хумор, където практически няма текучество на персонала.

   – Възможности за професионално и личностно развитие, включително международни семинари в САЩ и Европа.

   – Възможности за гъвкаво работно време и локация, включително опции за частична дистанционна заетост.

   – Достойно заплащане и социални придобивки

   Забележка: Позицията Консултант по образованието в САЩ към Фулбрайт България е работа на пълно работно време, която предполага периодични пътувания из страната, а понякога и в чужбина.

   Програми, свързани с позицията

   От 2016 г.

   Opportunity Funds Bulgaria

   Чрез EducationUSA, програма, финансирана от Фулбрайт и Американското посолство, всяка година стотици виртуални участници получават консултантски услуги в подготовката си за висше образование в САЩ. Програма Opportunity Funds България е стипендия, която се предоставя от 2016 г., подкрепяща отлични ученици в ХI клас с по-нисък финансов статут. Програмата ги подпомага с подготвителни курсове за подготовка за кандидатстване за 4-годишно обучение в университет в САЩ, както и стипендия в размер на 5000 долара.

   От 2023 г.

   Фулбрайт "Български лидери"

   Фулбрайт България предлага стипендии за топ университети в САЩ, за да подкрепи български студенти за магистратура или докторантура в Америка, които планират да се върнат в България, за да се повишат потенциала на страната в областта на академичните, държавни и частни дейности. Български студенти, които кандидатстват самостоятелно за прием в университети в САЩ в магистърски или докторски програми сред топ 15 в съответната академична област според US News and World Report, са подходящи кандидати за стипендия „Фулбрайт за български лидери“

   Отворена позиция

   Кандидатствайте

   Ако тази позиция Ви допада, не се колебайте да кандидатствате. Моля, изпратете CV и мотивационно писмо през сайта на jobs.bg. Изключително се вълнуваме да се запознаем и да Ви накараме да се чувствате като у дома си.

   Skip to content