От Анджела Родел |

С гала-вечеря и прием Държавният департамент на САЩ отбеляза 75-та годишнина на програмата „Фулбрайт“. При спазването на строг КОВИД-19 протокол, стотици възпитаници на програмата, служители на Държавния департамент и партньори си сложиха светло-сините маски с характерния десен на Фулбрайт и се присъединиха към тържеството в Центъра за изкуства „Джон Ф. Кенеди“ във Вашингтон. Празничната програма включваше поздрави от изтъкнати фулбрайтери, като например световно-известната сопрано-певица Рене Флеминг и бившия президент на Университета „Браун“ д-р Рут Симънс. Държавният секретар на САЩ Антъри Блинкън и съпругът на вице-президента на САЩ Дъглас Емхоф изнесоха видео-обръщения към участниците, в които отбелязаха богатата история, разнообразното настояще и амбициозното бъдеще на програмата „Фулбрайт“. Новоназначеният помощник-държавен секретар Лий Сатърфийлд, отговарящ за образованието и културата, присъства лично на празника и сподели с гостите своя ентусиазъм да работи за просперитета на държавните програми, свързани с образователен и културен обмен между народите по света.
В празничната програма беше отделено внимание на редица ключови дейности, за които Фулбрайт допринася в световен мащаб: опазването на околната среда, науката, технологиите и опазването на общественото здраве, образованието, социалните дейности и изкуството. Фулбрайтери от целия свят, чрез интересни видео-монтажи и обръщения към публиката, изнесени на живо, споделиха как дейността им в по-горе изброените области е имала отражение върху живота на техните нации и целия свят. Публиката в залата имаше удоволствието да гледа две вдъхновяващи изпълнения: австралийският тромпетист и „еко-композитор“ Сам Нестър изпълни мулти-медийна композиция, наречена „Бруни“, а американският фулбрайтов стипендиант в Мексико Алито Алеси и неговата международна танцова група „Денс Абилити“ изпълниха вълнуващ танц със солист в инвалидна количка. След официалната част тържеството продължи с чаша вино и срещи между фулбрайтови стипендианти, които бяха дошли от различни краища на света.
Фулбрайт-България сподели вълнението си, породено от 75-годишния юбилей, с малка група отдадени на каузата възпитаници, които бяха успели да дойдат във Вашингтон. С тях се видя изпълнителният директор на Фулбрайт-България Анджела Родел. На малко тържество, организирано от нея на 3 декември, присъстваха бивши стипендианти на програмата, които са били в България като помощник-учители по английски език, изследователи и докторанти, а също така и един настоящ стипендиант, който в момента е в САЩ. Анджела Родел сподели, че е била истински развълнувана да чуе как бивши наши възпитаници се изявяват на своето професионално поприще като служители в държавни организации и образователни институции – по този начин те наистина претворяват в дела международната културна и образователна мисия на програмата „Фулбрайт“. Почетни гости на вечерта бяха двама бивши посланици на САЩ в България – Техни превъзходителства Ерик Рубин и Марси Рийс. Съпругата на посланик Рубин и съпругът на посланик Рийс също се присъединиха към празника. Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, придружена от съпруга си Вик, също поднесе лично своите поздрави към присъстващите. От страна на Държавния департамент в тържеството се включи директорът, отговорен за Фулбрайт-България, Скот Ригети, дългогодишен приятел и поддръжник на българската комисия, придружен от негови колеги от Бюрото по образование и култура.
В заключение бихме искали да благодарим на всички бивши и настоящи стипендианти, приятели и поддръжници, които споделиха с нас радостта от тази светла годишнина и дано да посрещаме още много юбилеи заедно!

Skip to content