Стипендия “Фулбрайт”
за български лидери

 

За самостоятелно кандидатстващи студенти за магистратура или докторантура в САЩ

Срок за кандидатстване: 1 февруари, 2024 г.

Безплатни уебинари с актуална информация и възможност за разговор с бивши стипендианти на програмата.

N

Елитни американски университети

N

До 7 стипендии годишно

N

Отлично владеене на английски език

N

До 100 000 долара на стипендия

N

Краен срок за кандидатстване: 1 февруари 2024

Участниците трябва да имат предвид, че крайните срокове за кандидатстване в магистърски и докторски програми за академичната 2024-25 г. варират в различните американски университети, като повечето са между октомври 2023 г. и януари 2024 г. За да участват в конкурса за стипендии “Фулбрайт” за български лидери, студентите трябва самостоятелно да са кандидатствали в американски университети.

Благодарение на увеличеното финансиране от страна на българското правителство, Фулбрайт – България предлага стипендии във водещи американски университети за български магистри и докторанти, които след следването, ще се върнат в България за да увеличат нейния потенциал в академичния, държавния и частен сектор.

За стипендията “Фулбрайт бъдещи лидери” могат да кандидатстват български студенти, които подават документи за магистърски и докторски програми в САЩ самостоятелно и получават прием в топ 15 програми (тематично) в американски университети по версията на US News and World Report.

Стипендиите осигуряват до 100 000 долара за финансиране на такси за обучение, издръжка, пътни разходи и здравна застраховка. Сумата може да бъде разпределена за периода на цялото следване, в зависимост от продължителността му. Може да се кандидатства за магистърски или докторски степени във всички дисциплини, освен клинична медицина и стоматология. Номинираните кандидати, ще бъдат поканени да подпишат споразумение за пребибаване в България в продължение на 3 години след получаване на спонсорираната академична степен.

До 7 стипендии годишно се присъждат в рамките на открит конкурс под надзора на двунационална селекционна комисия.

Краен срок за подаване на документи: 1 февруари, 2024

Краен срок за подаване на документи за академичната 2024-25 г.: 1 февруари, 2024

Датите за интервю са фиксирани и няма възможност за пренасрочване.

Защо да кандидатстваме?

N

Получавате финансиране за вашето образование

N

Разполагате с квалификация от елитен американски университет

N

Образователен и културен обмен

N

Възможности за взаимодействие с топ специалисти във вашата сфера

N

Отлични кариерни перспективи.

Сравнете двете „Фулбрайт“ стипендии за магистри и докторанти

Колко стипендии се присъждат До седем
Кога е крайният срок
Февруари (започва през есенния семестър на същата година)
Максимум на стипендията
$100,000
Какви разходи покрива стипендията
Такси и разходи за обучение, издръжка, пътни разходи и здравна застраховка
Изискване за пребиваване след края на стипендията Три години в България
За кои университети важи?
За топ 15-те университета във вашата сфера по версията на US News and World Reports Grad Study rankings.
Как се кандидатства? Самостоятелно, като се подават документи чрез отделните платформи за кандидатстване на съответните университети, директно за магистърска или докторска програма по ваш избор.
В колко америаксни университета мога да кандидатствам? В колкото поискате, но трябва да заплатите таксите за подаване на документи.
Ще получа ли подкрепа при кандидатстването в американските университети? Фулбрайт предлага общи информационни сесии за приема в магистърски и докторски програми в САЩ, но не предлага индивидуална помощ на кандидатите.
Трябва ли да държа стандартизирани тестове като TOEFL, GRE, GMAT? Вие сте отговорни за полагането на необходимите изпити за избраната от вас специалност, като заплащате самотоятелно изпитните такси.
Допълнителни ползи извън сумата на стипендията
Няма

Колко стипендии се присъждат До седем
Кога е крайният срок
Май (започва през есенния семестър на следващата година)
Максимум на стипендията
$60,000
Какви разходи покрива стипендията
Такси и разходи за обучение, издръжка, пътни разходи и здравна застраховка
Изискване за пребиваване след края на стипендията Две години в България или ЕС
За кои университети важи?
Всички акредитирани американски университети на територията на САЩ (над 4 000 университети)
Как се кандидатства? Фулбрайт и Институтът за международно образование (ИМО) направляват процеса на кандидатстване и подават документите от ваше име в четири университета; не кандидатствате директно в различните университети.
В колко америаксни университета мога да кандидатствам? Заедно с Фулбрайт и ИМО, съставяте списък от 4 университета. Не плащате такси за подаване на документи.
Ще получа ли подкрепа при кандидатстването в американските университети? Номинираните за стипендии получават пълна подкрепа от Фулбрайт и ИМО при всяка стъпка от процеса на кандидатстване в университетите.
Трябва ли да държа стандартизирани тестове като TOEFL, GRE, GMAT? Фулбрайт изисква всички номинирани кандидати да положат TOEFL и GRE/GMAT или други тестове, които университетите изискват. Комисията осигурява подготовка за тестовете и безплатни ваучери.
Допълнителни ползи извън сумата на стипендията
Безплатна подготовка за тестовете и безплатни ваучери за явяване.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Koя програма да избера - български лидери или академични стипендии?

Ако основният ви интерес е да кандидатствате във водещи университети (от Бръшляновата лига или високоранкирани изследователски институции) които ще предоставят професионална подготовка на най-високо ниво и чиито имена ще повлияят позитивно на кариерното ви развитие и изграждането на професионални връзки – “Стипендията за български лидери” е за вас.

Ако не отделяте първостепенно внимание на името на университета, а по-скоро търсите силна, специализирана програма, която най-добре да отговаря на вашите академични интереси и да предлага персонално внимание, – Академичната стипендия “Фулбрайт” е по-добрият избор. Също, ако не сте сигурни кой университет може да е най-подходящ за вашите академични търсения и бихте искали малко повече подкрепа в процеса на кандидатстване в американските университети, Академичната стипендия е идеална за вас, защото Комисия Фулбрайт и ИМО имат дълогодишна практика в подкрепата на студенти при намирането на най-добрата програма, която да съответства на интересите и намеренията на кандидатите.

Защо сумата на стипендиите е различна?

Стипендията за бъдещи лидери предлага максимално финансиране от 100 000 долара, тъй като програмите в елитните американски университети обикновено са по-скъпи и не се предлага достатъчно финансова помощ за международни студенти. Академичната стипендия “Фулбрайт”, макар и да е по-малка – 60 000 долара, е достатъчна, за да покрие по-голямата част от разходите за следването в много американски университети. Допълнителната полза от тази стипендия е, че се използват услугите на Института за международно образование, организация със столетна история на подпомагане на международни студенти да открият най-добрия университет, който да им предложи сериозни отстъпки в образователните такси, ИМО може да ви помогне да намерите най-добрите опции, които да отговарят на интересите ви и на бюджета ви, като свеждат до минимум личните ви разходи.

 

Мога ли да кандидатствам и за двете стипендии?

Да, с определени ограничения. Ако кандидатствате за академичната стипендия “Фулбрайт” през май и не сте избран за финалист, можете да кандидатствате самостоятелно в американски университети и да подадете документи за участие в конкурса “Фулбрайт за български лидери”. Но ако сте номиниран за академична стипендия “Фулбрайт” през май, не можете да кандидатствате самостоятелно и паралелно в конкурса “Български лидери” – финансирането ви може да се използва само за четирите учебни заведения, включени във вашия списък (съставен съвместно с ИМО). Ако един или повече университети в списъка ви, обаче, покриват критериите за отпускане на стипендия „Български лидери“ (попадат в топ 15 на програмите в съответната област) и вие сте приети в някои от тях, можете да подадете молба към Комисията кандидататурата ви да бъде разгледана и за конкурса “Български лидери”, където финансирането е от 100 000 долара. Забележете, че кандитатурата ви в този случай ще се разглежда от независима селекционна комисия и няма гаранция, че ще получите това финансиране; при такова развитие, ще запазите вашата Фулбрайт академична стипендия от 60 000 долара. Ако бъдете избрани за “Български лидери”, ще получите 100 000 долара, но по условията на тази стипендия, ще трябва да се върнете в България за три години след края на обучението си.

София Клайнсасър
Координатор за стипендия Fulbright Bulgarian Leaders

0879588511
sophia@fulbright.bg
София, бул. Витоша №12

Други стипендии 

Учени и изследователи

Всяка година се отпускат по 5 стипендии. Документи се подават до м. декември.

Аспиранти

За млади изследователи в напреднал етап на редовна или задочна докторантура.

Представители на НПО

Стипендия (3-5 месеца) за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество.

Thanks to Scandinavia

Стипендията е предназначена за български студенти (след бакалавърска степен) и е израз на признателността на еврейската общност към България във връзка със спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Стипендия за учени-математици

Стипендията е насочена към учени в областта на математиката, които са получили докторска степен преди не повече от 10 години.

Skip to content