Кенет Мертен

Посланик на САЩ в България

Кенет Мертен e с ранг кариерен министър в Държавния департамент на Съединените щати. Преди да бъде номиниран за посланик в България през юни 2022 г., г-н Мертен ръководи посолството на САЩ в Хаити като шарже д’афер в продължение на шест месеца. От януари 2019 г. до януари 2021 г. Кенет Мертен е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към кабинета на генералния директор. От януари до октомври 2021 г. той изпълнява длъжността генерален директор на Външната дипломатическа служба.

Преди да се присъедини към Бюрото за глобално управление на таланти, Кенет Мертен служи в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо от август 2015 г. до януари 2019 г., като от януари до ноември 2017 г. той същевременно изпълнява длъжността главен заместник-помощник секретар, отговарящ за Хаити, Канада, Карибите и Службата за политика, планиране и координация в същото бюро. Има две посланически назначения ‒ от 2012 г. до август 2015 г. е посланик на Съединените щати в Република Хърватия, а преди това е посланик на Съединените щати в Хаити от 2009 г. до юли 2012 г. Работил е и като заместник-изпълнителен секретар на държавния секретар на САЩ Клинтън и на държавния секретар Райс. През 2011 г. получава наградата „Райън К. Крокър“ за изключително лидерство в „експедиционната дипломация” [спешна дипломация с цел стабилизиране в зони на нестабилност или конфликти] за забележителния му принос след земетресението в Хаити през 2010 г. Докато е посланик в Хаити г-н Мертен осъществява надзор над дейностите за оказване на незабавна помощ, предоставяна от правителството на Съединените щати на място след земетресението чрез присъствието на 8000 американски военнослужещи, както и на стотици други професионалисти, привлечени от множество американски държавни агенции, включително Агенцията за международно развитие. В дните след земетресението той ръководи и най-голямата евакуация на американски граждани след Втората световна война.

По време на задграничните си назначения г-н Мертен работи също така в Посолството на САЩ в Париж, Дипломатическата мисия на САЩ към Европейския съюз в Брюксел и Посолството на САЩ в Бон по време на обединението на Германия и Посолството на САЩ в Порт-о-Пренс, Хаити (три мандата). Професионалният опит на г-н Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар. Кенет Мертен е работил също така в Бюрото по икономически и търговски въпроси, отдел „Куба“, както и за специалните съветници по въпросите на Хаити през 1993-1994 г.

Кенет Мертен има бакалавърска степен от Университета „Маями“ в Охайо и магистърска степен по публична администрация от Американския университет във Вашингтон. Той също така е учил в Университета „Екс-Марсилия“ във Франция и в Университета „Карл Франценс“ в Австрия. През май 2010 г. той открива учебната година в Университета „Маями“ с реч пред повече от 10 000 участници и получава почетна докторска степен от университета. През юли 2012 г. президентът на Хаити награждава посланик Мертен с орден „Голям кръст за почести и заслуги“, като той става четвъртият чуждестранен дипломат, на когото е оказана тази чест след обявяването на независимостта на Хаити преди повече от 200 години. За работата му в Хаити Кенет Мертен получава хуманитарната награда „Шандлинг“ през януари 2018 г., връчвана от Шон Пен и неговата организация за хуманитарна помощ „Community Organized Relief Effort“). През 2018 г. Йезуитската гимназия „Уолш“ в Куяхога Фолс, щата Охайо, определя г-н Мертен за свой първи почетен възпитаник.

Посланик Мертен е роден в Сейнт Луис, щата Мисури; за свой роден град смята Хъдсън, Охайо.

Skip to content