Стажантска програма в Софийски районен съд

По инициатива на Фулбрайтовия стипендиант съдия Евгени Георгиев

N

Двумесечен стаж

N

Федерален окръжен съд на Луизиана

N

Отлично владеене на английски

N

По двама участника на година

За стажантската програма

Стажантска програма в Софийски районен съд стартира със съдействието и по инициатива на Фулбрайтовия стипендиант съдия Евгени Георгиев и продължава развитието си със съдействието на съдия Константин Кунчев.

От 2010 г. насам Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” спонсорира ежегодно двама участника в стажантската програма, излъчени чрез конкурс, за двумесечен стаж във Федералния окръжен съд на Луизиана, Ню Орлиънс. Комисията предоставя средства за пътуване до САЩ, средства за издръжка в рамките на 2 месеца и осигурява виза на избраните участници.

Носители на наградата за 2022-23 г.

Тихомир Рачев - Фулбрайтов стипендиант
Тихомир Рачев
Павла Сивова - Фулбрайтов стипендиант
Павла Сивова

Защо да кандидатствате

N

Получавате финансиране за обучението си

N

Стаж във Федерален окръжен съд в Ню Орлиънс

N

Образователен и културен обмен

N

Възможност да почерпите опит от топ съдии в САЩ

N

Разглеждане на действителни казуси

Стажанти 2010-2020

Анна-Мария Атанасова 2019-2020
Победител от стажантската програма в Софийския районен съд и стажант във Федералния Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2020 г.

Стажът в Софийския районен съд беше изключително интересен и полезен за мен, тъй като успях да се докосна до същността на съдийската работа, като участвам в изготвянето на съдебни актове и присъствам на съдебни заседания. Щастлива съм, че можах да се уча от такива професионалисти, каквито са съдиите в Софийския районен съд и съм благодарна за доверието, което ми оказваха, както в процеса на работа, така и след това, номинирайки ме за стажант във Федералния Окръжен съд в Ню Орлиънс.

Стажът във Федералния Окръжен съд е едно невероятно преживяване – както в професионален, така и в личностен план. Той не само дава възможност на стажантите да се запознаят с начина на функциониране на американската съдебна система, но и ги среща с изключителни личности и им позволява да опознаят богатата история и култура на един от най-живописните градове в света – Ню Орлиънс.

Работата в кабинета на съдия Джейн Триш Милазо е свързана с много правни проучвания по висящи дела, присъствие на съдебни заседания и срещи със страните, където стажантът може да наблюдава увлекателните пледоарии на американските адвокати, както и избора на съдебни заседатели, което често напомня на сцена от филм. Съдия Милазо, въпреки високия си пост, е изключително мил и земен човек, който няма да се поколебае да те качи в колата си, ако те види да стоиш на спирката на трамвая по път за работа. Тя има доверие на стажантите, като поставя интересни задачи и е винаги на разположение за въпроси и дискусии. Обедите са важна част от работния ден, когато всички колеги се събират заедно със съдия Милазо в кухнята на кабинета, за да хапнат и да обсъдят темите от деня. Именно тогава можеш да се докоснеш до обширната им обща култура и да се почувстваш като пълноправен член на тяхната малка общност, да научиш за американския начин на живот и да споделиш своя опит, от който те искрено се интересуват.

След края на работния ден и през уикендите Ню Орлиънс предлага безброй възможности да се докоснеш до уникалното му историческо наследство, което свидетелства за различните култури, които са населявали града. Френският квартал, намиращ се на 5 минути от сградата на Съда, носи бохемския дух на Южна Франция, а дантелите от ковано желязо по балконите на старите къщи напомнят за аристократизма на испанската архитектура. Известен с антикварните си магазинчета и Френския пазар, с ресторантите, предлагащи френска или традиционна креолска или каджунска кухня, кафенетата, сервиращи така обичаните понички и кафе от цикория, с разнообразни музеи, с джаз клубовете на Френчман стрийт и ясновидците на Джаксън скуеър, с прекалено шумната и оживена Бърбан стрийт, с красивите стари трамваи, които са основното и изключително необходимо превозно средство за всеки стажант по Фулбрайт, френският квартал никога не омръзва. Впечатляват с красотата си прекрасните паркове и обширните, зелени кампуси на двата университета в града, както и величествените имения с тропически градини в Гардън дистрикт и Ъптаун, където имах щастието да живея през тези два месеца,.

И понеже хората правят мястото, Ню Орлиънс е още по-вълнуващ, когато е споделен с местните. Имах късмета да осъществя стажа си в периода, когато в града се провеждат празненствата за Марди Гра – последният вторник на февруари, който е и последният ден преди Великденските пости. Честванията на празника започват поне месец по-рано и представляват масови паради из целия град, балове и всякакви други събития. Жителите на града са изключително приветливи, гостоприемни и знаят как да се забавляват. Напълно нормално е да те заговорят на улицата или да направят комплимент, без въобще да те познават. Приятелства се създават бързо, като една среща е достатъчна, за да приемат за лична кауза да ти покажат красотите на града си, както и всички интересни събития. Въпреки че нашата страна е доста непозната и екзотична в техните очи, те подхождат с уважение, може би и защото самите те са наследници на най-различни култури.

Ню Орлиънс за мен е водовъртеж от емоции, място, където научих много за сферата, в която работя, но и за себе си и останалите. Това преживяване несъмнено разшири мирогледа ми и ми показа, че има и друг начин на живот, към който бях скептична, но към който в момента се стремя. Благодарна съм на Комисия Фулбрайт и съдиите от Софийския районен съд за възможността да работя с невероятни професионалисти и да придобия незаменим житейски и професионален опит.

 

Стела Златинова 2018-19
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд  Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2018 г.

Всеки студент в специалност право се е отчайвал поне 10 пъти по време на следването си в университета. Клишето, че не е лесно да завършиш, се оказва напълно вярно. В университета обикновено те заливат с теория, която се опитваш да разбереш и навържеш с практиката. Малко са възможностите на студентите по време на следването, които реално могат да им помогнат в тази насока. Най-добрата от тях, която бих препоръчала на всеки, е стажът в СРС.

По време на този стаж с мен работиха хора, които положиха неимоверни усилия и проявиха нужното търпение, за да ме включат в работния процес. В началото е трудно да се ориентираш какво се случва, но с течение на времето разбираш логиката, мотивираш се и започваш да полагаш усилия да се включваш още повече. Именно затова този стаж има толкова голямо значение. Той дава възможност на всеки студент да направи своите първи „правни“ стъпки.

Стажът по програма Фулбрайт завършва с един печеливш, на когото се дава възможността да направи двумесечен стаж в американски федерален съд. Аз самата бях силно изненадана, но и признателна, че бях избрана за тази възможност. Времето, което прекарах в Ню Орлиънс, щата Луизиана, едновременно беше награда, но и предизвикателство.

По време на стажа имах възможността да наблюдавам работата на съдия Джейн Триш Милазо и нейния екип. В началото не само езиковата бариера те кара да се чувстваш несигурен в себе си. Изцяло различната правна система и култура също допринасят за това. Докато се стараеш да наваксаш поне терминологично, не осъзнаваш как за кратко време съдия Милазо и екипът ѝ са те накарали да се чувстваш като част от него. Радвам се, че имах тази възможност.

Ина Бончева 2016-17
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд  Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2017 г.

Стажът в Ню Орлиънс беше незаменима възможност да посетя Америка, да науча част от тяхната правна система, да почерпя от тяхната култура и ценности. Работата със съдия Енгелхардт беше безценен опит, както професионален, така и житейски. Беше полезно да черпя от неговия пример на поведение в съдебна зала, отношение към страните, подхода му към журито. Да коментираме сходствата и разликите в нашите правни системи, да ме учи от къде тръгва справедливостта, какво е тя за него, как той я разбира и прилага. Най-важното, на което ме научи е винаги да бъда уверена, в това което казвам, за да убедя в правотата си човека срещу мен. Впечатли ме отдадеността на прокурорите и адвокатите по време на процес, техните аргументи и контакт с членовете на журито, това, че се бориха усърдно да защитят тезите си и да убедят съдиите по фактите именно в това. В началото на процеса има много неизвестни, а колегите ми там ме убеждаваха, че журито е непредвидимо, затова виждах голямото старание както на обвинението, така и на защитата да насочат обикновения човек към истината за фактите, без да коментират правото, което е трудна задача за всеки юрист. Имах късмета да се запозная с хора, които обичат работата си и благодарение на това имат големи успехи.

Отделно от стажа в съда, програмата ми даде възможност да видя един различен и специален град, уникален в културно отношение. Ню Орлиънс е място, където на всяка пряка можеш да срещнеш художник или музикант и да опознаеш тяхното изкуство. Времето е топло, а хората винаги усмихнати и дружелюбни.

Взети в цялост впечатленията ми от спечелената програма са отлични, като пожелавам на всеки да има възможността да придобие подобни лично за себе си и да извлече всички позитиви, които тази програма дава за професионалното развитие на българския студент по Право.

Николай Василев 2014-15
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд  Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2015 г.

Наградата на стажантската програма към Софийски районен съд и Софийски градски съд, финансирана от Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, е една невероятна възможност да научиш много нова информация за съдебната система на Съединените американски щати. По време на двумесечния стаж при съдия Курт Енгелхардт във Федералния окръжен съд на Луизиана, Ню Орлиънс посещавах съдебни заседания, както по граждански, така и по наказателни дела. Освен това ми беше осигурен достъп и до информационната система на съда, в която можех да се запозная със съдебните актове и материалите по делата. Присъствах и на срещи на съдия Енгелхардт с адвокати на страните, на които срещи се обсъждаше подготовката на делата за разглеждане в съдебна зала, както и възможността за постигане на споразумение между страните. Освен при съдия Енгелхардт, имах възможност да посещавам съдебни заседания и при други съдии от Федералния съд, както и заседания във Федералния апелативен съд на Пети регион, ситуиран също в Ню Орлиънс. След приключването на работния ден в съда, се отдавах на разходки по улиците на града. Ню Орлиънс е един живописен и впечатляващ град, с богата и разнообразна култура, в който целогодишно се провеждат множество фестивали и тържества. Определено бих искал отново да посетя Ню Орлиънс и да изпитам пак цялото това преживяване.

Андрей Георгиев 2013-2014
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2014 г.

Стажантската програма на Софийския районен съд за мен беше първото докосване до практическата работа на юриста, при което всяко следващо дело ми даваше възможност да научавам нещо ново, различно и полезно. Макар и поставените задачите да не бяха винаги най-интригуващите казуси, всяка от тях ме е научила на неща, които днес оценявам като изключително важни умения за разсъждение, формулиране на добре структурирани мисли и правна аргументация. Динамиката на правораздаването в Софийския районен съд пък изискваше концентрирано натоварване в разумни граници, което в последствие ми помогна за по-добра организация на времето ми като професионалист. Уникална за работата в рамките на тази стажантска програма е възможността да се поставиш в ролята на безпристрастен арбитър при разглеждане на действителни казуси – една възможност, която работата в адвокатска кантора не може да осигури.

 

Благодарение на стажантската програма при Софийския районен съд и подкрепата на комисията „Fullbright” имах и уникалната възможност да бъда стажант на съдия Енгелхард в Ню Орлиънс, САЩ. Освен възможността да се похваля, че „моята студентска бригада в САЩ беше във федерлалния съд“, престоят ми там ми осигури възможност да разбера как функционира един съд в различна правна система. Занимавах се и с казуси, каквито рядко се срещат в България, особено в работата на малдите юристи – дела от областта на морското право, интелектуалната собстевеност, дори такива с поставнени значими конституционни въпроси. И всичко това се случваше сред лежерната атмосфера на американския юг и купонджийското настроение на Ню Орлиънс – един град, който наистина трябва да се посети.

Съветвам всички млади колеги да загубят част от времето си в стажантската програма, за да спечелят много повече – умения, предизвикателства, нови приятели и полезни съветници в бъдещия професионален път като юристи!

Биляна Топалова 2012-2013
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2013 г.

Стажантската програма в Софийски районен съд беше един много интересен и вдъхновяващ период от живота ми, през който успях да съчетая това, което уча в университета с възможността да видя как знанията и опитът се прилагат на практика. Всички съдии, с които имах възможността да работя бяха не само отлични професионалисти, но и много добри ментори, които ми помогнаха да изградя различна гледна точка към правото. Програмата беше свързана с голямо натоварване, но ми носеше огромно удовлетворение. Още си спомням радостта си, когато за първи път проект на акт, който бях изготвила, беше одобрен от съдията, при когото бях на стаж и беше постановен. Програмата е чудесен шанс за младите юристи, да натрупат безценни знания, да се ориентират професионално и да погледнат позитивно на съдебната система.

Стажът в Ню Орлиънс беше чудесно продължение на стажантската програма. След като вече бях изградила съществено познаване на работата на съдиите в България, получих възможността да направя сравнение с работата им в Луизиана, САЩ. Целият период на престоя ми там беше изключително позитивен. Всеки ден научавах нови неща, запознавах се с нови интересни хора, комуникирах с професионалисти от различни сфери на правото, и имах възможността да опозная една култура, различна не само в сравнение с европейската, но и уникална за САЩ. Работата в съда беше съобразена с възможностите и интересите ми. Успях да проуча много интересни казуси, каквито не се разглеждат в България. Имах възможност да търся практика и статии в американските правно-информационни системи и да наблюдавам поведението на практикуващите право в зала. Съдия Енгелхардт и всички съдебни помощници ми отделяха много време, за да ми обяснят основните принципи на тамошната система и да ми помогнат да вникна в същината на работата на съдията, а отношението им беше изключително топло и позитивно. Беше удоволствие и привилегия да бъда на стаж във Федералния съд в Луизиана.

Със стажовете в Софийски районен съд и Федералния съд в Луизиана в автобиографията ми, успях да започна работа веднага след като се върнах от САЩ. От 2013 г. до края на 2018 г. работих като асоцииран адвокат в Адвокатско дружество „Петрова и Абаджиев“ където имах възможност да се занимавам активно с процесуално представителство предимно по търговски дела. Дружеството имаше голям брой международни клиенти, работата с които за мен беше значително улеснена от преминатия стаж, не само заради по-доброто познаване на съдебната система на САЩ, а и заради опита в комуникацията с професионалисти от други страни и усъвършенствания ни юридически английски. През 2019 г. започнах работа като корпоративен адвокат в Remix – един от водещите онлайн магазини в Европа, където имам възможността да се развивам в сферата на потребителското, конкурентното, търговското и трудовото право, както и да анализирам много въпроси свързани с правните системи на различните държави, в които оперира дружеството. През 2018 г., вдъхновени от желанието си да подпомогнем младите юристи в страната в тяхното развитие, съвместно с две колеги, Вероника Димова и Цветина Ранкова, стартирахме проекта ЛексАрт, който и за трите ни е призвание. От началото на съвместната ни дейност досега сме организирали над 50 практически иновативни обучения за всички млади колеги, които се стремят да постигнат най-доброто в професията си. Имаме удоволствието да работим с млади и мотивирани лектори, някои от които са съдии, работещи със стажанти по програмата Fulbright и добре познават методите, с които е най-лесно да предадат знанията и уменията си на юристи, които са в началото на професионалното си развитие. Сред тях са Андрей Георгиев, Васил Александров, Мария Долапчиева, Марина Манолова, Константин Кунчев и Красимир Машев, който беше един от съдиите, с които аз имах частта да работя като стажант по програмата през 2012 г.

Валерия Диева 2011-2012
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2012 г.

Участвах в стажантската програма на Фулбрайт в последната година на обучението си като студент по право. Тогава бях натрупала значителни по обем теоретични знания, които имах желание да приложа на практика. Въпросната програма се оказа чудесна възможност за това. Тя ми позволи да продължавам да посещавам лекции и да се готвя за държавни изпити и едновременно с това да видя как на практика материалното право се прилага в процеса. Това е изключително важно за всеки млад юрист, който се обучава в България, тъй като за обучението по право в българските университети е характерно липсата на практическа насоченост на занятията.
Програмата ми позволи да видя отблизо в какво се изразява работата на един съдия. Дадената ми възможност да присъствам на съдебни заседания, да обсъждам казуси със съдиите, с които работех, както и да изготвям проекто-доклади и проекто-решения, а впоследствие и пътуването ми до Ню Орлиънс и изкараният там стаж, ми помогнаха да осъзная пътя, който искам да поема нататък, а именно – да стана съдия.

Самият стаж, провел се при съдия Енгелхардт, тогава – съдия във Федералния съд в Ню Орлиънс, САЩ, ми даде безценна възможност да видя отблизо как функционира американската съдебна система, да се сблъскам с предизвикателствата, пред които е изправена всяка една правна система, включително и тяхната. Имах привилегията да присъствам на открити съдебни заседания, с участието на жури (съдебни заседатели), да наблюдавам подхода и поведението на съдията към страните и техните процесуални представители. Особен интерес за мен предизвика силно застъпеното начало на доброволното уреждане на споровете между страните извънсъдебно, като включително имах възможността да присъствам на няколко помирителни заседания, провеждани от сертифицирани медиатори, а също така и от т.нар. Magistrate judges. По време на стажа си в САЩ обърнах внимание и станах свидетел на безупречната организация на работа в съда, на американската деловодна система, на процедурата по призоваване и връчване на книжа и други подобни въпроси.

Що се отнася до престоя ми в Ню Орлиънс, то това е едно незабравимо изживяване, тъй като градът предлага очарователна атмосфера и модерен начин на живот. Намира се в югоизточната част на Луизиана, на брега на река Мисисипи, и дава възможност за приказни разходки в близост до нея, както и в някой от прекрасните паркове там и прословутия „Френски квартал“. Ню Орлиънс е безспорно известен и със своето богато културно наследство, с музиката и вкусната кухня. Освен това в него се провеждат различни фестивали и тържества, сред които и популярният „Марди Гра“, на който имах удоволствието да присъствам.

След завръщането ми от САЩ продължих кариерата си известно време като адвокат, след което през 2014 г. спечелих конкурс за младши съдии и започнах деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието. Междувременно участвах в международното състезание „ТЕМИС“, където с отбора ми спечелихме трето място и специалната награда на журито за изключително качество на написания текст по темата, с която участвахме, за неговото представяне и последвалата дискусия, а също така съм участвала и в немалко обучения из Европа на различна тематика в областта на европейското право и международното сътрудничество.

Понастоящем работя като съдия в Софийския районен съд, Гражданско отделение, където без никакво съмнение използвам натрупаните знания и умения, които придобих по време на стажа си в Ню Орлиънс, като прилагам в максимална степен възприетото и чутото в съдебна зала от американските съдии при провеждането на заседания и разрешаването на ежедневно възникнали казуси.

В обобщение, мога да кажа, че се радвам, че взех участие в програмата на Фулбрайт, тъй като това ми позволи да натрупам увереност в личните си качества, способности и умения. Очакванията ми от програмата бяха изцяло оправдани – натрупах опит и имах възможност да се сблъскам с динамиката на гражданското съдопроизводство, защото истинското право се случва в съдебната зала.

Боряна Христова 2010-2011
Победител от стажантската програма в Софийски районен съд и стажант във Федералния съд Окръжен съд в Ню Орлиънс, Източен окръг на Луизиана, САЩ през 2010 г.

Участието ми в стажантската програма на Софийски районен съд беше едно от най-полезните преживявания в студентските ми години. Изключително практически ориентирана, програмата ми помогна да науча страшно много неща и то по по-полезния начин, а именно – трудния. Трябваше да чета доста, за да успявам да изпълнявам задачите, за които знанията от университета не достигаха. Налагаше се да търся съдебна практика и допълнителна литература, както и да се ориентирам в процеса, който не бях изучавала до този момент.

Разбира се, винаги съм задавала въпросите си на съдиите, с които бях разпределена да работя, и с помощта на собствените ми усилия и техните насоки се получаваха добри проекти на съдебни актове. Всичко, което научих по време на стажа, после ми беше изключително полезно в университета. Работата, която ми възлагаха, беше изключително предизвикателна, но затова и удовлетворението след успешното ѝ завършване беше много голямо.

Но може би най-интересните за мен неща, тези със значимост далече отвъд университетското образование и времетраенето на стажа, си остават въпросите на съдийската работа с всичките трудности и поредици от ежедневни малки и големи решения, правни, лични, морални, които неизменно я съпътстват, както и личният пример на съдиите, с които имах възможност да работя.

Други стипендии 

Учени и изследователи

Всяка година се отпускат по 5 стипендии. Документи се подават до м. декември.

Аспиранти

За млади изследователи в напреднал етап на редовна или задочна докторантура.

Представители на НПО

Стипендия (3-5 месеца) за изследователска дейност по проблемите на гражданското общество.

Thanks to Scandinavia

Стипендията е предназначена за български студенти (след бакалавърска степен) и е израз на признателността на еврейската общност към България във връзка със спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Стипендия за учени-математици

Стипендията е насочена към учени в областта на математиката, които са получили докторска степен преди не повече от 10 години.

Галерия

Мария Костова

Мария Костова

Програмен координатор за стипендианти от България

Skip to content