Новини и събития

Лекции за историята на еврейската общност в България

На 7 и 11 декември по инициатива на Организация на евреите в България “Шалом”, Българо-американска комисия за образователен обмен и Министерство на външните работи се проведе цикъл от лекции за историята на евреите в България от 1868 г. до наши дни. Лекциите отбелязват ползотворното 10-годишно сътрудничество между Комисия “Фулбрайт”, Американския еврейски комитет, Институт “Благодарност към Скандинавия” (Ню Йорк) и Организация “Шалом” при предоставянето на стипендии за обучение във водещи американски университети на български студенти, като израз на благодарност за спасяването на българските евреи в България по време на Втората световна война. Лекциите бяха основно адресирани към настоящите кандидати за стипендията, но и към всички интересуващи се български Фулбрайтови стипендианти.

Първата лекция се проведе в историческата сграда на Софийската синагога, където домакините от организация “Шалом” посрещнаха гостите със сърдечност, която съответстваше на духа на лекциите, които представиха. Д-р. Александър Оскар, председател на “Шалом” приветства слушателите, г-н Виктор Меламед, представител на Американския еврейски комитет разказа историята на стипендиите “Фулбрайт – Благодарност към Скандинавия”, г-жа София Коен, преседател на Израелтянския духовен съвет запозна присъстващите с религиозните и битови традиции на евреите, а д-р Максим Бенвенисти представи задълбочена и вълнуваща картина на съжителството между българските и еврейските общности от 1868 г. до спасяването на българските евреи през 1943 г. Неговият разказ проследи именно ежеднивните човешки връзки, споделянето на обща съдба и цели като основна причина за близостта на двете общности, която не може да се разруши от привнесени отвън ненавистнически идеолигии. Домакините подариха на присъстващите книги за историята и религията на евреите в България.

Втората ни среща се осъществи с любезното съдействие на Министерството на външните работи на България. Наши гостоприемни домакини бяха Зам.-министър Георг Георгиев и посланик Пламен Бончев, Директор по глобални въпроси. Лекциите бяха насочени към кандидатите за стипендии “Благодарност към Скандинавия” и към младите дипломати от Дипломатически институт.  Изключително интересен анализ и информация за съдбата на българската еврейска общност от 1943 г. насам изнесоха доц. Албена Танева и доц. Румяна Маринова-Христиди от Софийски университет. Те се спряха на ролята на обществения натиск в коригирането на държавната политика, както и на съдбата на еврейската общност и взаимоотношенията й с държавата Израел по време на комунизма в България.

Благодарим на Организация на евреите в България “Шалом” и на Министерство на външните работи в лицето на зам.-министър Георгиев за невероятната възможност да запознаем Фулбрайтовата общност с историята на евреите в България.

(Непрофесионален запис от срещата в Софийската синагога можете да намерите тук: https://www.youtube.com/playlist?list=PL04_Q-lD_0iWhyXzIwJM9iA8wTl1KCmCM)

0